FotoEPA EFE GONZALO FUENTES / POOL; ; Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia; Christoph Schmidt / AFP / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; FRANCE DEFENCE ARMY YOAN VALAT;

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) založili su se danas za uravnoteženje trgovinskih odnosa Evrope i Kine, uoči posete Šolca Pekingu, a razgovarali su i o uticaju rata u Ukrajini na evropsku bezbednost - preneo je Makronov kabinet posle video-konferencije dvojice lidera.

Kancelar u subotu odlazi u delikatnu posetu Kini u vreme kada Zapad učvršćuje stav prema trgovinskoj praksi Pekinga koju smatra nepravednom, a Kina je na udaru kritike i zbog svoje bliskosti s Moskvom.

Očekuje se da će razgovori Šolca u Pekingu biti napeti jer se EU upustila u sukob s Kinom koju optužuje da narušava evropsko tržište preplavljujući ga jeftinim proizvodima.

Makron i Šolc su takođe potvrdili „nepokolebljivu i dugoročnu podršku Ukrajini“ i „razgovarali o evropskim inicijativama za vojnu podršku Kijevu“.

Francuski predsednik je trebalo da ode u Ukrajinu još pre nekoliko nedelja, ali kaže da bi išao samo ako bi imao da ponudi nešto konkretno.

Dvojica lidera su istakla i „potrebu za oživljavanjem evropske konkurentnosti, posebno kroz produbljavanje ‘Unije tržišta kapitala’ „. Ideja je da se pokrene neka vrsta „evropskog supermarketa finansiranja“, gde bi banke i svet finansija bolje podržali rast.

Ali taj projekat koji zahteva oblik ujdnačavanje finansijskih propisa specifičnih za svaku zemlju, teško je da će ugledati svetlost dana zbog izpstanka zajedničke vizije, posebno u Francuskoj i Nemačkoj.

Makron i Šolc sastaće se na francusko-nemačkom savetu ministara 28. maja u Mezebergu, kod Berlina, tokom zvanične posete francuskog predsednika Nemačkoj.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar