Foto: NOTTINGHAMSHIRE POLICE

Žena koja je snimila svog trogodišnjeg posinka kako leži na podu sa strašnom povredom glave umesto da je pozvala hitnu pomoć osuđena je na 15 godina zatvora.

Harvija Boringtona su 7. avgusta 2021. godine u porodičnoj kući u Džeksdejlu, u blizini Mensfilda, pronašli bez svesti, rečeno je Sudu u Notingemu u Velikoj Britaniji.

Njegova maćeha Lejla Borington (23) rekla je da je dete, koje je bilo autistično i neverbalno, palo sa stolice i da ga je snimila kako stenje na podu pre nego što je pozvala hitnu da bi „snimak pozala lekarima“.

Ali medicinski stručnjaci su otkrili da su Harvijeve povrede – uključujući frakturu lobanje i smrtonosno krvarenje na mozgu – uzrokovane ponovljenim udarcima umesto jednokratnim padom. Pronađeno je i nekoliko drugih starijih povreda, uključujući prelom ruke.

Foto: NOTTINGHAMSHIRE POLICE

Harvijeva majka Kejti Holojd izjavila je danas na sudu: „Ne mogu da podnesem da pomislim na njega kako leži na podu i umire dok ga je ona snimala i odlaže njegovu medicinsku pomoć. Moj lepi dečak nije mogao da govori, nije mogao da artikuliše patnju kroz koju je prolazio. Nije mogao da mi kaže da ne želi da ide. Znamo samo kada ga je zlostavljala, a zatim ubila u tom nasilnom napadu“.

Sud je čuo da je Borington poslala poruku Harvijevom ocu umesto da zove 999.

Ona je danas osuđena na 15 godina zatvora zbog ubistva iz nehata, napada i nanošenja teških telesnih povreda.

Porotnicima su prikazani snimci, koje je Borington snimila samo nekoliko trenutaka nakon Harvijevog kolapsa, na kojima se vidi dečak kako leži na desnoj strani i stenje ispruženih ruku ispred sebe.

Na snimku – snimljenom Boringtonovim telefonom i poslatom Harvijevom ocu – snimljena je kako uzima dečakovu levu ruku, podiže je i pušta da padne na pod, pre nego što je nastavila da snima dok je on nepomično ležao na prostirki u dnevnoj sobi.

Tužilac Jonas Hankin KC rekao je da je ponašanje optuženog bilo veoma neobično u datim okolnostima.

Nije izgledalo kao pokušaj da ga probudi i rekao je da to ukazuje na odsustvo saosećanja.

Gospodin Hankin je rekao porotnicima: „Podizanje i spuštanje njegove ruke na taj način, na sličan način, izgleda da pokazuje ravnodušnost prema očiglednoj ozbiljnosti njegovog stanja.“

Tužilac je takođe tvrdio da je Borington ciljala na Harvija, koji je komunicirao pokretima ruku i vrlo malo reči, jer nije mogao da artikuliše kada je imao bol.

Harvi, koji je većinu vikenda proveo sa Boringtonom, preminuo je u bolnici 9. avgusta, dva dana nakon što su pozvani hitni lekari koji su ga našli u „dubokoj nesvesti“.

PROČITAJTE JOŠ:

Gospođa Holroid, majka preminulog dečaka, rekla je na sudu: „On je bio moj svet. Nije prošao dan da se ne probudimo slomljeni mišlju da ga više nikada nećemo držati, čuti kako se smeje ili gledati kako raste. Njegov život je surovo okončan kada je imao samo tri godine, ubila ga je upravo ona osoba kojoj je povereno da brine o njemu i da ga štiti. Potvrditi da je Harvija pre smrti napala Lejla Borington biće za mene doživotna muka, noćna mora koja se ponavlja iz koje se nikada neću moći probuditi“.

Gospođa Holrojd je dodala da je Boringtonova „lagala da bi se spasila“.

Rekla je: „Znala je šta mu je uradila i mogla je to da kaže od samog početka. Umesto toga, donela je odluku da laže, što je dodatno povećalo našu bol. Smatrala sam da su dokazi dvojice patologa posebno mučni“.

Iznoseći kaznu, sudija Višeg suda, sudija Niklin, rekao je da je protivpravno ubistvo njenog posinka, koji je imao teški neverbalni autizam, imalo dubok uticaj na njegove najmilije.

Sudija Niklin je rekla da je Boringtonova „zloupotrebila svoj položaj poverenja“, dodajući: „Presuda porote pokazuje da su bili sigurni da ste ga napali, nanevši veoma ozbiljne povrede glave koje su na kraju dovele do njegove smrti. Ukupni dokazi, posebno dokazi veštaka, pokazuju da je to morao biti kontinuirani, nasilni napad. Harvijeva smrt je imala dubok uticaj na one koji su ga voleli. Postoji istorija vaše upotrebe nasilja protiv Harvija. Samo jedna osoba je odgovorna za Harvijevu smrt. Prihvatam da ste bili mladi – ali nema dokaza da ste bili nezreli“.

Tekstualne poruke koje je Borington poslala nakon što je slomila Harvijevu ruku u aprilu 2021. pokazale su „šokantan nedostatak brige i brige“ za dečaka, rekao je sudija.

Tokom dugotrajnog suđenja na krunskom sudu u Notingemu, ona je negirala da je ikada udarila Harvija, ali prošlog meseca ju je porota proglasila krivom za ubistvo iz nehata.

BONUS VIDEO: Masovna pucnjava na Univerzitetu Mičigen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar