Foto: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT/HOTLI SIMANJUNTAK/ALEX PLAVEVSKI, Shutterstock

Na severoistoku SAD dominira posebno zarazna podvarijanta korona-virusa XBB.1.5 (Kraken), a ona se sada širi i u Evropi. Stručnjaci analiziraju moguće posledice…

Podvarijanta omikrona XBB.1.5, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), napreduje i u Evropi. Najnoviji podaci iz pojedinih evropskih zemalja ukazuju na sve veću zastupljenost te podvarijante, rekao je na onlajn-konferenciji za novinare u Kopenhagenu Hans Kluge, direktor kancelarije SZO za Evropu.

On je naglasio da je za sada reč o manjem broju slučajeva, ali da ta brojka raste. Radi se na analizi potencijalnog delovanja, istakao je Kluge i dodao da nakon tri godine pandemije ne možemo da dozvolimo novi pritisak na zdravstvene sisteme, prenosi Dojče vele.

I nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah (SPD) prošle nedelje je izrazio zabrinutost zbog nove podvarijante. Ona se posebno brzo raširila u Sjedinjenim Američkim Državama i potisnula varijante koje su do sada tamo prevladavale. Na severoistoku SAD XBB.1.5 po prvi put je uočen u oktobru, a dominantna varijanta postao je već polovinom decembra.

SZO: „Do sada najzaraznija podvarijanta“

Prema informacijama koje je prenela Marija Van Kerkhove, direktorka programa SZO za suzbijanje pandemije korona-virusa, ovo je „najzaraznija podvarijanta koja je do sada otkrivena“. Ipak, ona je takođe istakla kako još nema naznaka da bi XBB.1.5, odnosno „Kraken“ mogao da uzrokuje teža oboljenja nego druge varijante virusa.

Epidemiolog iz Bremena Hajo Zeb ukazuje da se može biti relativno siguran da će XBB.1.5 idućih meseci da postane dominantna varijanta i u Nemačkoj. Ipak, i on smatra da nema razloga za zabrinutost.

PROČITAJTE JOŠ:

Kluge: „Nema neposredne opasnosti zbog korone u Kini“

Što se tiče pogoršanja situacije sa koronom u Kini, Hans Kluge je preneo aktuelne procene Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) da rast broja zaraženih u Kini verovatno neće imati većeg uticaja na epidemiološku situaciju u Evropi. Prema raspoloživim podacima, u Kini kruže varijante koje su već uočene u Evropi i drugim krajevima sveta, rekao je direktor kancelarije SZO za Evropu.

On ipak upozorava da bi trebalo biti na oprezu i smatra da nije loše preduzeti državne mere radi zaštite građana. Prema njegovom mišljenju, zemlje koje su uvele ograničenja za putnike iz Kine trebalo bi da paze na to da se te mere baziraju na naučnim saznanjima, da su primerene i da ne nikoga ne diskriminišu.

BONUS VIDEO: Masovno testiranje ljudi na ulicama i po stanovima u Šangaju

Komentari

Svi komentari (0)