Foto: EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN, Shutterstock

Najzarazniji soj korone do sada "kraken" prvo je harao Amerikom, proširio se i u Veliku Britaniju, stigao je i u Evropu, a evo ga i na Zapadnom Balkanu. Stručnjaci u Srbiji navode da, je iako nije zvanično registrovan, "kraken" verovatno već došao i u našu zemlju. Kako za Nova.rs kaže virusološkinja sa Medicinskog fakulteta Aleksandra Knežević, očekuje se da u narednim danima analize novih uzoraka i zvanično dokažu da je "kraken" među nama. Građanima Srbije u domovima zdravlja dostupne su nove bivalentne vakcine koje imaju širi spektar zaštite od korone - a da li štite i od "krakena"?

„Bivalentne vakcine svakako nude izvestan stepen zaštite i od „krakena“, ali još ne znamo koliki je tačno taj stepen i nivo zaštite“, kaže dr Knežević.

Foto: Printscreen/YouTube/B92 TV

Ona dodaje da su ispitivanja u toku i da se uskoro mogu očekivati rezultati koji će pokazati koliko nove vakcine zaista štite od novog i soja koji se širi brže od svih do sada postojećih.

Ipak dr Knežević nema dilemu, novu dvovalentnu vakcinu treba primiti.

„Posebno treba da je prime oni najrizičniji pacijenti sa oslabljenim imuniteteom i najstariji građani“, napominje Knežević.

Sa „krakenom“ ili bez njega i u našoj zemlji korona pojačava, broj novozaraženih je proteklih dana prelazio 1.000, a čekaonice u ambulantama su ponovo pune. Epidemiolog Zoran Radovanović, navodi procene da će novi soj „kraken“, od koga strahuje Evropa, u Srbiji postati dominantan tokom narednih nedelja, naročito u februaru.

Zoran Radovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Problem sa krakenom je što se procenat obolelih brzo duplira, za osam dana se udvostruči. Ja ne radim te predikcije, ali stručnjaci koji se time bave procenjuju da u Srbiji može da bude dominantan u februaru. Ipak, to je sve u okviru omikrona, pa ne očekujemo neke dramatične situacije. Skoro svi naši ljudi su ili vakcinisani ili su preležali kovid, sada je to potpuno drugačija situacija u odnosu na pre tri godine“, kaže Radovanović i dodaje da novi soj ne izaziva težu kliničku sliku čak ni kod onih koji su najosetljiviji.

Ipak u riziku od zaraze su oni koji nisu preležali kovid u poslednjih šest meseci ili se nisu vakcinisali.

„Oni koji su dobili dvovalentnu vakcinu mogu da budu relativno mirni“, objašnjava naš sagovornik.

Ko i gde može da primi bivalentnu vakcinu

Bivalentna vakcina je od 26. decembra dostupna građanima Srbije na vakcinalnim punktovima domova zdravlja, a preporučuje se starijima od 50 godina sa hroničnim bolestima, zdravstvenim radnicima, zaposlenima i korisnicima domova za stara lica, ali je mogu primiti i svi stariji od 12 godina, piše list.

Bivalentna vakcina se za sada daje isključivo kao buster doza osobama koje su ranije primile najmanje dve doze. Uslov za vakcinaviju je da je prošlo najmanje tri meseca od primanja poslednje doze vakcine protiv kovida, rekao je epidemiolog Instituta Vladan Šaponjić.

Bonus video: U Institutu ističu da ne postoje preporuke za ponovnu vakcinu osoba koje su kao buster dozu primile bivalentnu vakcinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare