Masovno testiranje u Vuhanu
Masovno testiranje u Vuhanu Foto:Tanjug/Chinatopix via AP

Kineski grad Sijan prijavio je porast dnevnih infekcija kovida, a lokalne kompanije su smanjile aktivnosti pošto je grad proglašen najnovijom žarišnom tačkom u zemlji i trenutno se nalazi u lokdaunu.

Sijan, u kojem živi 13 miliona ljudi, otkrio je 75 slučajeva zaraze u petak, što je najveći dnevni broj zaraženih u ovoj godini.

Kina je u celini prijavila 140 novih potvrđenih slučajeva koronavirusa za petak, što je povećanje od 62 odsto u odnosu na 87 slučajeva dan ranije, saopštile su zdravstvene vlasti u subotu. Od novih infekcija, 87 je lokalno zaraženo, u poređenju sa 55 dan ranije.

Većina novih lokalnih slučajeva bila je u severozapadnoj provinciji Šanksi, gde je Sjan glavni grad.

POGLEDAJTE JOŠ:

Simptomatski slučajevi lokalnog prenosa u Sjanu, 330 u periodu između 9. decembra i 24. decembra, su mali u poređenju sa epidemijama u mnogim drugim zemljama, ali je grad uveo teške mere u skladu sa politikom Pekinga da što pre obuzda lokalni prenos.

Stanovnicima je zabranjeno da napuštaju grad, dom svetski poznatog arheološkog nalaza Vojske terakote, bez odobrenja poslodavaca ili lokalnih vlasti, a domaćinstva mogu da pošalju samo jednu osobu u kupovinu potrepština svaka dva dana. Ostali članovi porodice ne smeju da napuštaju dom osim ako imaju osnovne poslove ili hitne stvari koje su odobrili poslodavci ili zajednice.

Stanovnici se suočavaju sa novčanim kažnjavanjem ukoliko prekrše pravila lokdauna, a letovi koji su trebali da pođu iz grada u petak su otkazani.

Onkološka bolnica saopštila je u subotu da su ambulanta i hitna pomoć prestale da primaju pacijente zbog kovida, nakon što je nekoliko drugih bolnica učinilo slične poteze.

BONUS VIDEO Omikron – novi soj pred vratima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare