Foto:Screenshot/Militarnyi Videonews, Handout / AFP / Profimedia, Shutterstock, Russian Defense Ministry/Handout / AFP / Profimedia

Ukrajinske snage u nedelju ujutru su postigle najveći uspeh od početka velike kontraofanzive, koja ima za cilj da povrati teritorije koje je Rusija zauzela od početka invazije. Naime, probijena je "Surovikinova linija" u blizini Zaporožja, koja je ujedno i glavni lanac utvrđenja koja štiti ruski kopneni most na Krimu. Dakle, jasno je da je Kijev sada na korak do svog primarnog cilja - oslobađanja Krima, poluostrva koje se nalazi pod ruskom kontrolom od 2014. godine. Ovu pobedu još značajnijom čini i to što je postavljanje ove linije, bila poslednja značajna stvar koju je ozloglašeni general Sergej Surovikin uradio pre nego što je smenjen sa funkcije komandanta ruskih snaga u Ukrajini u januaru ove godine.

Zapravo, reč je o liniji fronta, od koje je Surovikin napravio mrežu mina, barijera i rovova koje je postavi da bi osujetio ukrajinsku kontraofanzivu.

Ona se sastoji od tri sloja rovova, minskih polja i protivtenkovskih prepreka u obliku zmajevih zuba.

Sergej Surovikin Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukrajinskim snagama je bilo potrebno nekoliko nedelja da savladaju sve prepreke, i konačno probiju „granicu“, čije zauzimanje bi moglo da potpuno preokrene tok rata.

Trebalo bi napomenuti da da je Rusija, prema procenama ukrajinske vojske, posvetila 60 odsto resursa izgradnji prve odbrambene linije, a samo 20 odsto izgradnji druge i treće linije odbrane – jer nije očekivala da ukrajinske snage probiju prvu liniju.

Stoga, jasno je da će sada probijanje svake sledeće linije biti umnogome lakše.

To je i razlog zbog kog su sada ruske snage u ozbiljnom problemu, jer je sve izvesnije da će na kraju Ukrajinci uspeti da se probiju ka Azovskom moru, i time sa linije snabdevanja odseku ruske trupe koje se nalaze Hersonu i na okupiranom Krimu.

Foto:Shutterstock/REUTERS/Stringer/Tanjug/AP Photo/Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ključno mesto palo samo par dana ranije

Inače, mnogi analitičari sugerišu da je osvajanje naselja Robotine, koje se takođe nalazi u blizini Krima, bio jasan znak da će Kijev uspeti u onome što mesecima unazad pokušava.

Naime, ukrajinske snage su tokom poslednje nedelje avgusta oslobodile Robotine na jugoistoku zemlje i u njemu podigle svoju zastavu.

Reč je o mestu koje je čuvala 76. gardijska vazdušno-jurišna divizija, koja se često naziva najboljom ruskom borbenom jedinicom. Njihovu liniju odbrane ukrajinska vojska pokušava da probije mesecima unazad.

Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

Reč je o jedinicama koje su se borile u nekoliko ključnih bitaka od početka rata, i koje su umešane u masakr civila, koji se dogodio u Buči, u martu 2022. godine.

Dakle, tada je prema mišljenju analitičara postalo jasno da je sledeća meta Kijeva upravo „Surovikinova linija“. Međutim, Moskva po tom pitanju nije ništa učinila.

„Surovikinova linija“ – poslednji trzaj „general Armagedona“

Inače, pored strateške važnosti, probijanje ove linije fronta je značajno iz još jednog razloga.

Sergei Surovikin Foto:Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Naime, ovim probijem je postalo jasno da taktika Surovikina ipak nije bila najsjajnija. Zbog toga će posebno „likovati“ trenutni komandant ruskih snaga u Ukrajini, Valerij Gerasimov.

Podsetimo, Gersimov je u januaru seo u fotelju u kojoj je do tada bio Surovikin. Simptomatično, izgradnja ove opasne mreže na prvoj liniji fronta u blizini Zaporožja bio je jedan od poslednjih pokušaja Surovikina da se dodvori ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i tako sačuva svoju funkciju.

Međutim, u tome nije uspeo, a ispostavilo se i da linija koja je formirana praktično osam meseci i proteže se u dubinu odbrane na nekoliko desetina kilometara, ipak nije neprobojna.

Šta će se sada dešavati?

Kako je savladala jednu od najtežih prepreka, izvesno je da će sada Ukrajina munjevitom brzinom krenuti ka svom sledećem cilju – potpunom oslobađanju Krima. Podsetimo, ovo poluostrvo je Rusija nakon aneksije 2014. godine praktično pretvorila u vojnu tvrđavu.

Pročitajte još:

Poslednjih nekoliko dana Ukrajina uspeva da na izvesne načine prodre na poluostrvo, a uspela je i da napravi ozbiljni pomak, pa čak i da na kratko razvije svoju zastavu na krimskom tlu.

Reč je o desantu koji se dogodio krajem avgusta, kada je ukrajinska vojska izvela desant na Krim.

Tada je tokom kratke specijalne operacije ukrajinske vojske došlo je od bitke uz učešće plovnih objekata i avijacije. Prema ukrajinskim navodima, žrtava sa njihove strane nije bilo, dok je sa ruske bilo gubitaka i u ljudstvu i u tehnici.

Ubrzo potom pojavio se snimak na kome se vidi kako je ruski S-400 koji je raspoređen na Krimu raznet u paramparčad ukrajinskim raketama, dok je sledeći snimak pokazao ukrajinske vojnike kako postavljaju ukrajinsku zastavu.

BONUS VIDEO Ukrajina napala ruski brod

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare