Foto: TANJUG/Nick Wagner/The Kansas City Star via AP/Arlyn McAdorey/The Canadian Press via AP/Karen Ducey/The Seattle Times via AP/Kevin Clark/The Seattle Times via AP

Sjedinjene Države se trenutno bore sa razornom zimskom olujom koja je prema poslednjim procenama odnela najmanje 19 života. Snežna "Ciklon bomba“ pogodila je više od 200 milona Amerikanaca, a više od 1,5 miliona je već danima bez struje. Meteorolozi tvrde da bi stanje moglo dodatno da se pogorša, a očajni građani smišljaju najrazličitije načine kako bi izbegli zamrzavanje.

Naime, snežna oluja se proteže na više od 3.200 kilometara od Teksasa do Кvebeka. Ciklon bomba, odnosno nagli pad atmosferskog pritiska, izazvala je mećave na Velikim jezerima, koja se nalaze na granici SAD i Кanade.

Foto: TANJUG/Nick Wagner/The Kansas City Star via AP

Sneg neizostavno prate i niske temperature, pa je tako u u Elk Parku u Montani izmereno -45 stepeni Celzijusa, dok se grad Hell u Mičigenu „zamrznuo“.

Foto: TANJUG/Nick Wagner/The Kansas City Star via AP

Poplave su zabeležene u Novoj Engleskoj, Njujorku i Nju Džersiju.

Takođe, ciklon je izazvao i mećavu do Velikih jezera na američko-kanadskoj granici.

Foto: TANJUG/Kevin Clark/The Seattle Times via AP

U Kanadi, Ontario i Kvebek su najviše pogođeni olujom, a struju nema na stotine hiljada ljudi.

Foto: TANJUG/Kevin Clark/The Seattle Times via AP

U većem delu ostalog dela Kanade, od Britanske Kolumbije do Njufaundlenda, na snazi je upozorenje o ekstremnoj hladnoći i zimskoj oluji.

Foto: TANJUG/Joesph Cress/Iowa City Press-Citizen via AP

Ključala voda se pretvara u led, ljudi spaljuju odeću da bi se ugrejali

Kako se radi o jednoj od najvećih zimskih oluja svih vremena, mnogi građani nisu imali kako da se pripreme za nju i sada smišljaju najrazličitije načine kako da se ogreju.

Pa su tako, na primer, u Južnoj Dakoti Indijanci su spalili svoju odeću na snegu da bi se ugrejali nakon što su ostali bez goriva.

Foto: TANJUG/Arlyn McAdorey/The Canadian Press via AP

Takođe, u Montani je snimljen zanimljiv fenomen koji dobro pokazuje kakva je hladnoća – ključala voda koja se odmah pretvara u sneg.

Na snimku se vidi kako čovek drži ključalu vodu u posudi i baca je u vazduh, nakon čega se ona pretvara u zamagljene pahulje.

Foto: TANJUG/Arlyn McAdorey/The Canadian Press via AP

Uz to, sneg je tokom današnjeg dana izazvao i veliku saobraćajnu nesreću. Naime, u lančanom sudaru 50 automobila u Ohaju poginula su četiri vozača, a još četiri osobe poginule su u odvojenim saobraćajnim nesrećama u SAD.

Otkazan je i veliki broj letova – 5.900 letova u SAD otkazano je u petak, a danas još 1.200.

Foto: TANJUG/Arlyn McAdorey/The Canadian Press via AP

Šta je to ciklon bomba?

Inače, ciklonalna (ciklonska) bomba ili ciklon-bomba je izraz koji se koristi za oluju koja se brzo pojačava, pri čemu dolazi do naglog pada pritiska vazduha – najmanje 24 milibara u 24 sata. Osim vrlo niskih, ponegde i ekstremnih temperatura, ciklonske bombe donose snažne vetrove i oluje.

Meteorološkinja Kirsti Mekejb navodi da ovako intenzivne oluje donose sa sobom obilne padavine i vrlo jake vetrove.

Pročitajte još:

„Trenutno u SAD stiže vrlo hladan arktički vazduh, a hladno vreme uzrokuje dalje komplikacije. Nagla promena pritiska nastala je zbog interakcije sa snažnom mlaznom strujom. Radi se o brzoj struji vazduha visoko u atmosferi koja upravlja površinskim sistemima niskom pritiska“, rekla je Mekejb.

Dodala je da kontrast između hladnog arktičkog vazduha na severu i toplog tropskog vazduha na jugu pojačao je mlaznu struju, koja zauzvrat povećava područje niskog pritiska.

Takođe, meteorolozi su nagli pad pritiska uporedili s eksplozijom bombe, koristeći termine poput „bombogeneze“ kako bi opisali proces formiranja oluje. Izraz se prvenstveno odnosi na brzinu kojom se oluja formira, a ne na snagu samog olujnog sistema.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare