Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Širom Nemačke nastali su problemi zbog "crnog leda" koji se pojavljuje na putevima i trotoarima. Meteorolozi su izdali upozorenja za gotovo celu zemlju, otkazuje se nastava, ima prekida u vazdušnom i železničkom prometu, a na putevima je došlo do većeg broja nesreća u kojima ima i poginulih.

Nemačka meteorološka služba (DWD) izdala je ozbiljna upozorenja za opasne vremenske uslove usled ledene kiše zbog koje se na tlu stvara gotovo nevidljivi sloj leda.

Upozorenja su izdata za delove svih nemačkih saveznih država. Zbog poledice su mogući zastoji u saobraćaju, a putevi i pruge mestimično bi mogli da budu i neprohodni.

Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Ledena kiša sa ledom koji se stvara na tlu najpre se pojavila na zapadu i severozapadu zemlje, a potom i središnjem delu. Prema DWD-u, tokom dana će na severoistoku i istoku takođe biti raširene ledene kiše. Situacija se zasad tek smiruje u Severnoj Rajni-Vestfaliji.

DWD savetuje izbegavanje boravka na otvorenom što je više moguće, a na one koji danas moraju da koriste automobil apeluju da prilagode način vožnje. DWD savetuje vozačima i da napune svoje rezervoare i sa sobom ponesu ćebad i tople napitke.

Niz nesreća, ima i poginulih

Širom Nemačke zabeleženo je niz saobraćajnih nesreća koje se povezuju sa vremenskim uslovima. U njima ima više povređenih, a ima i poginulih.

Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

U nesreći na autoputu 27 između Bremena i Hanovera poginuo je 25-godišnji vozač. Portparol policije rekao je ujutro da je automobil skrenuo sa puta zbog klizavih puteva. Nesreća je izazvala saobraćajnii kolaps. Poginuo je i vozač traktora u nesreći na snijegom prekrivenoj i zaleđenom putu u Holzhausenu (okrug Rhein-Lahn).

Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Otkazivanja letova i železničkih linija

„Crni led“ takođe je jutros poremetio saobraćaj u vazdušnoj luci u Frankfurtu, jednoj od najvećih u Evropi.

S obzirom na vremenske uslove, dolazi do kašnjenja u aviosaobraćaju i otkazivanja letova, saopštila je vazdušna luka, čiji je portparol rekao da je 176 od oko 1.100 poletanja i sletanja već otkazano.

Pročitajte još:

Nemačke železnice objavili su informaciju o prekidu nekih železničkih linija u Frankfurtu i Manhajmu.

Otkazivanja nastave

Zbog opasnog vremena otkazana je nastava u nizu okruga u Donjoj Saskoj (uključujući Hanover i okolicu), Hesenu, Falačkom Porajnju, a delomično je otkazana nastava u okrugu Bad Kisingen.

U bremenskim školama pohađanje nastave je obavezno tek od trećeg časa.

BONUS VIDEO Kako je izgledao jučerašnji sneg u Srbiji