Petro Andriuščenko, savetnik ukrajinskog grdonačelnika Marijupolja, objavio je snimak na kojem se vidi kako ovaj grad izgleda sada.

Snimak koji pokazuje jedno predgrađe uz obalu prenela je beloruska agencija Nexta navodeći da je reč o „stravičnim snimcima iz razrušenog grada“.  Na snimku se ne vidi nijedna zgrada u kojoj je život moguć, a prizor izgleda kao scenografija za neki horor film.

Podsećamo, jedna od najžešćih bitki od početka rata vođena je upravo za grad Marijupolj i čeličanu Azovstal koja se nalazi u njemu.

Ovaj grad, koji Rusi nisu uspeli da zauzmu tokom prethodnog rata 2014. godine, preživeo je brutalni napad na samom početku rata kada je gađano Dramsko pozorište u kojem su se nalazili civili. Veći deo infrastrukture je uništen tokom ruskih napada, uključujući i bolnice. Ukrajinske vlasti saopštile su da je oko 90 odsto zgrada u Marijupolju oštećeno ili uništeno.

Pročitajte još:

Borbe za Azovstala trajale su do kraja maja. Strahuje se da je tokom višemesečne borbe za ovu „tvrđavu“ stradalo više od 20.000 civila, dok se prema ruskim podacima predalo ukupno 2.939 ukrajinskih vojnika.

Grad je pod ruskom kontrolom od 17. maja.