Mariupolj kavez za zarobljenike Foto:Mariupol city council

Suđenja ukrajinskim ratnim zarobljenicima u okupiranom lučkom gradu Marijupolju koja sprovode proruski separatisti mogla bi početi za nekoliko dana, poručili su u utorak iz kancelarije UN-ovog visokog poverenika za ljudska prava, zatraživši da se omogući pristup zatvorenicima.

Fotografije i videozapisi koji kruže u medijima i na društvenim mrežama „pokazuju kako se u filharmonijskoj dvorani u Marijupolju grade metalni kavezi, očigledno kako bi se obuzdali ratni zarobljenici tokom postupka“, poručila je saopštenjem Ravina Šamdasani, portparol kancelarije visokog poverenika UN-a za ljudska prava, stoji u saopštenju.

Mariupolj kavez za zarobljenike Foto:Mariupol city council

Za sada nije jasno kom broju zarobljenika će se suditi, za što će biti optuženi ni kakav će biti sastav suda, rekla je.

UN je zatražio da se omogući pristup zatvorenicima.

Šamdasani je rekla da se kancelarija visokog poverenika UN-a za ljudska prava boji da će smrtne kazne izreći tobožnji „međunarodni sud“ koji su proglasile okupacijske vlasti.

Dodala je da imaju verodostojne izveštaje o tome da su neki zarobljeni Ukrajinci bili mučeni.

“Podsećamo da međunarodno humanitarno pravo zabranjuje osnivanje sudova samo za suđenje ratnim zarobljenicima i da je namerno lišavanje ratnog zarobljenika prava na pošteno i regularno suđenje ratni zločin”, rekla je.

Prema čelniku proruskih separatista u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck Denisu Pušilinu „istrage“ su dovršene u 80 slučajeva, a 23 osobe su uhapšene.

Međunarodni odbor Crvenog krsta objavio je da je uspeo da vidi neke zarobljene od početka ruskog napada u februaru, ali ne sve.

U mnogim slučajevima, pristup je odbijen ili nije bilo sigurnosnih garancija za osoblje, navodi se.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kazao je za vikend da će pregovori između Ukrajine i Rusije biti prekinuti ako se održe suđenja u Marijupolju, piše Jutarnji list.

***

BONUS VIDEO: Rusi grade zgradu u Mariupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare