Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

"Sve se promenilo. Ništa više nije kao što je bilo", rekao je jedan od Sarajlija, dok je umesto skijanja na Bjelašnici pekao ćevapčiće. Nova godina je počela sa temperaturnim rekordima i čini se da će tako biti i dalje. Britanska meteorološka kancelarija izdala je prognozu za 2023. godinu, a takva je da ceo svet može da se drži za glavu.

Nova godina počela je ne samo temperaturnim rekordima, već i alarmantnim predviđanjem Britanske meteorološke službe da će 2023. biti najtoplija godina u istoriji merenja.

Najviše januarske temperature na Alpima do sada su u nedelju zabeležene na severu Švajcarske. U gradu Delemont na severozapadu Švajcarske, živa je prešla 20 stepeni Celzijusa, saopštila je švajcarska nacionalna meteorološka služba MeteoSvis. Temperature su bile neverovatnih 16 stepeni Celzijusa više od dugogodišnjeg proseka.

Foto:N1

U Zagrebu, neposredno pred početak Snežne kraljice, skijaškog takmičenja za Svetski kup, strepe da li će uspeti da pripreme stazu na Sljemenu, jer previsoke temperature tako brzo odnose sneg da se može viđeno golim okom.

Za sada još važi plan da se takmičenje održi u sredu i četvrtak.

Na Bjelašnici i Igmanu ekipa N1 Sarajevo snimala je piknike umesto skijaša. Kao da je maj a ne januar, komentarisali su ljudi.

Pročitajte još:

„Sve se promenilo. Ništa više nije kao što je bilo“, rekao je jedan od Sarajlija dok je pekao čevapčiće na roštilju. Ništa bitno nije drugačije ni na Jahorini, popularnoj skijaškoj destinaciji, gde takođe nema snega.

Sneg pada na slovenačkim skijalištima, na pojedinim stazama, ali ne na svim, ali za sada ipak uspevaju da ga obezbede za zimsku rekreaciju na skijama uz veštačko osnežavanje.

Na Kaninu, najvišem skijalištu u Sloveniji, još uvek ima dobar metar snega, ali na Krvavcu, na primer, ostalo je samo 19 centimetara. Na mernom mestu Trije Kralji na Pohorju u ponedeljak je izmereno samo tri centimetra snega. Ostala mesta su bez snega.

BONUS VIDEO: Pao prvi sneg u Hrvatskoj, zabelelo se Sljeme iznad Zagreba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar