Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, Mediabiro, Shutterstock

Predlog je stigao od strane Demokratskog fronta (DF), Milove uzdanice u parlamentu su ga nazvale "ustavnim pučem", a rasprava je trajala do kasno u noć. Kada se činilo da se maratonska sednica crnogorske Skupštine neće ni završiti, poslanici stare većine glasali su za izmene Zakona o predsedniku, kojim je parlamentu omogućeno da uz potpis 41 poslanika imenuje mandatara za sastav vlade bez odobrenja predsednika Mila Đukanovića.

Za izmene pomenutog zakona glasao je 41 poslanik, jedan je bio protiv, a poslanici Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS) nisu bili u sali u vreme glasanja.

Rasprava koja je trajala oko sedam sati omogućila je poslanicima da dogovor o mandataru, u ovom slučaju Miodragu Lekiću, retroaktivno usvoje bez podrške predsednika, koji je predlog o Lekiću i odbio.

Poslanici stare većine, pre svega Demokratskog fronta, sada najavljuju da bi Lekićeva vlada mogla biti formirana do kraja novembra, o čemu će u narednim danima biti reči u parlamentu.

Foto: skupstina.me

Imajući u vidu da je sam Đukanović odbio da Lekiću da mandat za sastav vlade, ovo je samo još jedan udar na predsednika Crne Gore, koji je nedavno doživeo veliki poraz na lokalnim izborima.

”Ako se Đukanović ogluši, a mi imamo podšrku 41 poslanika, Lekić može da otpočne razgovor o formiranju kabineta jer to je volja građana od 30. avgusta i nije u suprotnosti sa aktuelnim dešavanjima o tome ko ne može biti u vlasti,” rekao je poslanik DF-a Predrag Bulatović.

Živković: Ako imate 41 poslanika, možete i da osudite na smrt

Poslanik Đukanovićevog DPS-a rekao je tokom rasprave da je u crnogorskom parlamentu na delu anarhija, koja vodi ka ustavnom puču.

“Najveći problem je da oni koji predlažu ovo zakonsko rešenje ne targetiraju funkciju predsednika, nego onog ko tu funkciju vrši”, naveo je Živković.

Foto:Screenshot/Youtube/Skupština Crne Gore

On je dodao da je “sve moguće u parlamentu” i da “većina koja ima 41 poslanika može nekoga osuditi na smrt”.

Vaganje oko Lekića

Nakon višenedeljnih pregovora i sukoba unutar stare parlamentarne većine, u septembru je postignut dogovor o imenu mandatara za sastav vlade, nakon što je izglasano nepoverenje onoj koju je predvodio Dritan Abazović.

Iako je Milo Đukanović tada najavio konsultacije sa partijama, mnoge se nisu odazvale njegovom pozivu, što im je predsednik zamerio.

Kada je konačno postignut dogovor o mandataru Lekiću, Đukanović ga je odbio, istakavši da mu nije pravovremeno dostavljen spisak sa potpisom 41 poslanika koji podržavaju davanje mandata Lekiću.

Miodrag Lekić, Milo Đukanović
Miodrag Lekić, Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK/EPA/BORIS PEJOVIC

U obrazloženju svoje odluke, Đukanović je naveo da nakon obavljenih konsultacija o mandataru za sastav vlade nije „stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rešenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu“.

Sa druge strane, Lekić tvrdi da je Đukanović ovim potezom manipulisao sa Ustavom Crne Gore.

„Milo Đukanović, predsednik države, takođe zvanično – privatni preduzetnik u sferi biznisa, bankar, finansijski operator u svetu poreskih rajeva – je javnim pokušajem zaustavljanja regularnog postupka izbora vlade, grubo prekršio osnovne i univerzalne principe demokratije na kojima se inspirše i naš Ustav, nažalost, sa mnogim pravnim prazninama. Time je dodatno usložio, inače duboko kriznu, institucionalnu situaciju u zemlji“, rekao je tada Lekić.

Lokalni poraz

Izmene Zakona o predsedniku samo su jedan u nizu poraza Đukanovića, koji je nedavno doživeo veliki debakl na lokalnim izborima.

POGLEDAJTE JOŠ:

Konačni rezultati lokalnih izbora u Podgorici pokazali su da je lista „Svi za naš grad“, čija je okosnica Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića nakon više decenija izgubila vlast u glavnom gradu Crne Gore.

Najbolji rezultat ostvario je pokret Evropa sad, čiji predvodnik Jakov Milatović danas počinje konsultacije o formiranju vlasti u glavnom gradu.

Pored toga, DPS je izgubio vlast u većini od 14 gradova i opština u kojima su se održavali izbori, što je od strane mnogih analitičara okarakterisano kao početak kraja DPS-a i Đukanovića.

BONUS VIDEO Objavljeni konačni rezultati izbora u Podgorici: Opozicija potukla Mila Đukanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar