Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, Mediabiro, Shutterstock

Skupština Crne Gore raspravljaće o predlogu Demokratskog fronta (DF) o izmenama Zakona o predsedniku, kojim bi poslanicima bilo omogućeno da 41 potpisom izaberu mandatara za sastav nove vlade bez odobrenja predsednika Mila Đukanovića. Ovim su se nevolje po "večitog predsednika" nastavile i nakon nedavnog poraza na lokalnim izborima. U slučaju da izmene ovog zakona budu usvojene, mandatar će biti određen bez njegove saglasnosti, a Demokratska partija socijalista (DPS) istakla je da je reč o "ustavnom puču".

Predlog izmena Zakona o predsedniku podneo je Demokratski front, a do odluke da ova tačka bude uvrštena u dnevni red zasedanja došlo se nakon burne rasprave i protivljenja poslanika DPS-a, SDP, SD i Liberalne partije.

Protivnici ovog predloga smatraju da je rasprava o izmenama Zakona o predsedniku ustavni puč.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović je u obrazloženju predloga naveo, između ostalog, da izmene Zakona o predsedniku zapravo rešavaju krizu i pat poziciju u kojoj se Crna Gora nalazi već duže vreme.

Foto: skupstina.me

Istakao je da se predloženm izmenama ne oduzima nijedna nadležnost predsedniku Crne Gore, ali se otvara mogućnost da predsednik, ako, kako je rekao, ima kapcitet obnovi konsultcije sa svim političkim subjektima i da Miodrag Lekić dobije mandat da otpočne proces formiranja nove vlade.

Dritan ponovo čovek odluke

Kako je ranije istaknuto, za ovaj predlog će glasati svi poslanici „stare većine“, dok je neizvesno bilo učešće Građanskog pokreta URA, čiji je lider premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Međutim, Abazović je ubrzo razrešio dilemu – URA će glasati za predlog DF-a.

Foto: gov.me

Abazović je, komentarišući predlog izmena Zakona o predsedniku, kazao da je Ustavni sud jedina relevantna adresa da se dokaže da li nešto ustavno.

“Demokratska partija socijalista (DPS) je imala šansu da glasa za sudiju Ustavnog suda i da taj sud zajednički deblokiramo, da imamo adresu gđe ovo zakonsko rešenje ili neko drugo može da se proveri”, rekao je Abazović.

On je predlažio da se 20. novembra izabere makar jedan sudija Ustavnog suda, navodeći da bi voleo da se izaberu četiri.

Kako je rekao, to bi omogućilo da se proveri svako drugo zakonsko rešenje i da onda ne bi bili u čudnoj situaciji pred parlamentarne izbore.

“Ne vidim ništa sporno da se tačno preciziraju nadležnosti predsednika Crne Gore i da ne dolazimo do toga ne možemo da predložimo mandatara, da ne radimo ništa da vlada izađe iz tehničkog mandata”, dodao je Abazović.

Druga varijanta je, kazao je, da se čeka istek mandata predsednika, pa da predsednica Skupštine preuzme sve njegove nadležnosti.

Miodrag Lekić, Milo Đukanović
Miodrag Lekić, Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK/EPA/BORIS PEJOVIC

Lekić bi mogao da postane mandatar

U slučaju da izmene ovog zakona budu usvojene, to će omogućiti poslanicima „stare većine“ da mandat za sastav nove vlade daju lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Lekić je u septembru predložen za mandatara, ali je ovaj potez poslanika stare većine naišao na rampu Mila Đukanovića.
U obrazloženju, Đukanović je naveo da nakon obavljenih konsultacija o mandataru za sastav vlade nije „stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rešenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu“.

POGLEDAJTE JOŠ:

U obrazloženju svoje odluke, Đukanović je naveo da nakon obavljenih konsultacija o mandataru za sastav vlade nije „stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rešenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu“.

Sa druge strane, Lekić tvrdi da je Đukanović ovim potezom manipulisao sa Ustavom Crne Gore.

„Milo Đukanović, predsednik države, takođe zvanično – privatni preduzetnik u sferi biznisa, bankar, finansijski operator u svetu poreskih rajeva – je javnim pokušajem zaustavljanja regularnog postupka izbora vlade, grubo prekršio osnovne i univerzalne principe demokratije na kojima se inspirše i naš Ustav, nažalost, sa mnogim pravnim prazninama. Time je dodatno usložio, inače duboko kriznu, institucionalnu situaciju u zemlji“, istakao je Lekić.

BONUS VIDEO Objavljeni konačni rezultati izbora u Podgorici: Opozicija potukla Mila Đukanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar