Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, Buissin/EUC / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock

Pojavile su se nove optužbe na račun bivše potpredsednice Evropskog parlamenta Eve Kaile. Naime, sumnja se da je direktno umešana i u prevaru koja je oštetila budžet EU.

Kako je objašnjeno u Evropskom javnom tužilaštvu, nove optužbe protiv Kaile odnose se na sumnju da je počinjena „prevara protiv budžeta EU“, posebno u vezi sa primanjima članova parlamentu EU.

Ova dodatna optužba nastala je nakon istrage koju je sprovela Evropska kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF).

Podsetimo, Kaili je uhapšena u okviru istrage o korupciji u Belgiji. Grčki reporter javlja da je osumnjičena za primanje mita od Katara. Zbog toga je isključena iz svoje stranke PASOK, a izbacio je i poslanički klub socijaldemokrata u Evropskom parlamentu.

Vest o hapšenju stigla je nakon što je njena stranka u Grčkoj, Panhelenski socijalistički pokret, saopštila u petak uveče da je Kaili izbačena iz njega zbog istrage koju je belgijski javni tužilac vodio protiv nekoliko osoba u Evropskom parlamentu, osumnjičenih za korupciju i krivična dela.

Pročitajte još:

Istraga je obuhvatila radnje „korupcije“ i „pranja novca“ organizovane bande. Belgijske istražne sudije su nekoliko meseci „sumnjale da je država Persijskog zaliva uticala na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, da uplaćuje novac ili nudi velike poklone trećim licima koja zbog svog političkog i/ili strateškog položaja imaju veliki značaj“ u toj ustanovi.

Izvor blizak slučaju rekao je novinarima da je istraga fokusirana na navodne pokušaje Katara da korumpira italijanskog socijalistu koji je bio član Evropskog parlamenta od 2004. do 2019. godine.

BONUS VIDEO Profesor Dejan Šoškić o socijalnim razlikama u Srbiji: Korupcija sve veća, institucije su slabe