Foto: STR / AFP / Profimedia, EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, Shutterstock

Afera „Katargejt“ mogla bi da dobije neočekivani rasplet. Suprug Eve Kaili, bivše potpredsednice Evropskog parlamenta koja je optužena za primanje mita od Katara, rekao je belgijskim istražiteljima da je iza svega stoji on i tražio da njegovu suprugu puste iz zatvora.

Fransesko Đorđi, suprug najlepše političarke u Evropi koji je takođe uhapšen tokom akcije, priznao je glavnom inspektoru Majklu Klesu da je bio član organizacije povezane s Marokom i Katarom, kao i da je on bio taj koji je raspoređivao novac između predstavnika Evropskog parlamenta i drugih ličnosti koje su imale moć da utiču na glasanje i ponašanje unutar briselskih institucija. Prema njegovim rečima, pomenutu organizaciju vodio je bivši italijanski evroparlamentarac Pjer Antonio Panceri.

„Sve sam to uradio za novac koji mi nije bio potreban“, priznao je Đorđi i tražio da njegovu suprugu puste iz zatvora kako bi bila uz njihovu dvogodišnju ćerku, navodi italijanski list La Republika.

U vreme kada su se Kaili i Đordi upoznali 2017. godine, Đordi je radio kao pomoćnik Pancerija. Kaili je tada bila u svom prvom mandatu, a oboje su bili članovi grupe socijaldemokrata levog centra.

Par je često objavljivao na društvenim mrežama zajedničke fotografije sa luksuznih putovanja, poput jedrenja na Egejskom moru, skijanja na Monblanu, poseta džamijama u Omanu i ispijana koktela na Majorci. Tokom izolacije zbog korona virusa bili su u Atini, gde su prošlog februara dobili i ćerkicu.

Eva Kaili Foto: Giannis Papanikos / Zuma Press / Profimedia

Kobna poseta Kataru

Ipak u centar svetske pažnje, ovaj par je dospeo pre nedelju dana kada su uhapšeni zbog korupcijskog skandala u kom glavnu ulogu igra Katar. Klupko je počelo da se odmotava kada je, pre nešto više od mesec dana Kaili otišla u privatnu posetu Kataru.

Kako se Svetsko prvenstvo približavalo, zalaganje Kaili i Đorđija za Katar se pojačalo. Kaili se protivila svakom pokušaju da se osudi kršenje ljudskih prava u Kataru, monarhiji poznatoj po kriminalizovanju homoseksualnosti i zahtevanju da žena mlađa od 25 godina mora da dobije dozvolu od muškog staratelja kako bi mogla da putuje u inostranstvo. Takođe, zalagala se za ukidanje viza za Katarce koji posećuju Evropsku uniju.

Postoje svedočenja i da je potkopavala nadzor parlamenta o tome kako se Katar ponaša na Svetskom prvenstvu.

Hana Nojman, evropska poslanica iz Nemačke koja predsedava komitetom za odnose sa Arapskim poluostrvom, planirala je posetu odbora Dohi više od godinu dana. Članovi odbora trebalo je da kritički procene napredak Katara pre početka Svetskog prvenstva, ali joj je krajem septembra katarska vlada iznenada rekla da putovanje mora biti otkazano jer je zgrada u kojoj je trebalo da bude održan sastanak u izgradnji. Nojman je rekla da je bila zapanjena, kada je videla da se mesec dana kasnije Kaili pojavila u Dohi umesto nje.

Eva Kaili Foto: Eric VIDAL / AFP / Profimedia

„Kaili je strastveno branila Katar“

Tokom burnog dvodnevnog putovanja u Dohu, Kaili je čak održala sastanak sa šefom države, šeikom Tamimom bin Hamadom al-Tanijem, koji je naizgled sama organizovala, tvrde ljudi upoznati sa njenom posetom.

„Davala je izjave koje su bile mnogo više prokatarske nego stav parlamenta, pretvarajući se da govori u ime parlamenta“, rekla je Nojman u intervjuu za „Njujrok Tajms“.

Kada se nakon nekoliko dana vratila se u Brisel, strastveno je branila Katar od kritika na račun eksploatacije radnika migranata koji su izgradili stadione za Svetsko prvenstvo koje se već skoro mesec dana održava u ovoj arapskoj državi.

„Svetsko prvenstvo u Kataru je zapravo dokaz kako sportska diplomatija može da postigne istorijsku transformaciju zemlje reformama koje su inspirisale arapski svet“, rekla je Kaili.

1,5 miliona evra u gotovini

Tri nedelje kasnije nakon povratka iz Dohe, Kaili je završila u zatvoru pod optužbom da je menjala političke odluke za novac.

Policija jeracijama pronašla ukupno 1,5 miliona evra u gotovini. Otprilike polovina toga pronađena je u hotelskoj sobi u kojoj je živeo otac Kaili, a još 150.000 evra pronađeno je u stanu u kom je bivša potpredsednica evropskog parlamenta živela sa suprugom.

Slučaj, na kom su belgijske vlasti radile više od godinu dana uz pomoć tajnih službi, otkrio je šemu nuđenja političkih usluga za milionske iznose u srcu Evropske unije.

Pročitajte još:

Mozak operacije bivši Đorđijev šef

Među uhapšenima u aferi „Katargejt“ je i Pjer Antonio Panceri, bivši član Evropskog parlamenta, kog mnogi označavaju mozgom operacije.

Panceri je uhapšen prošle nedelje u svojoj kući u Briselu, u kojoj je belgijska policija pronašla 600.000 evra u gotovini. U svom rodnom gradu kod Milana uhapšene su i njegova supruga i ćerka. Vlasti kažu da je Panceri igrao centralnu ulogu u negovanju odnosa sa katarskim i marokanskim zvaničnicima i olakšavanju priliva gotovine u Brisel, preko nevladine organizacije koju vodi.

BONUS VIDEO Profesor Dejan Šoškić o socijalnim razlikama u Srbiji: Korupcija sve veća, institucije su slabe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar