Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Osnivač Amazona Džef Bezos nazvao je svoju superjahtu vrednu 500 miliona dolara „Koru“, što u prevodu sa maorskog znači „novi počeci“.

Novo ime Bezosove kontroverzne jahte od 127 metara „Oceanco I721“ otkriveno je ove nedelje. Biće to najviša jedrilica na svetu kada bude isporučena osnivaču Amazona, prestižući trenutno najveći okeanski putnički brod „Sea Cloud“.

Milijarder je naručio izgradnju superjahte, koja je dospela na naslovne strane prošle godine kada je zbog broda zahtevano da se demontira kultni holandski most da bi jahta stigla do otvorenog mora.

Bezos je rekao da će platiti holandskom gradu Roterdamu da demontira, a zatim ponovo izgradi deo istorijskog mosta starog 95 godina, kako bi brod mogao da prođe.

Međutim, nakon negodovanja javnosti, jarboli na jedrima broda su postavljeni na način da se izbegne deo mosta Koningshaven, omogućavajući brodu da plovi ispod njega bez rušenja mosta.

Brod, koji je skoro duplo duži od Erbas A380, prvi put je spušen u vodu u avgustu.

Njeni trostruki jarboli dostižu visinu od neverovatnih 70 metara, što jedrilicu čini čak višom od Velike piramide u Gizi.

PROČITAJTE JOŠ:

Jahta osnivača Amazona imaće tri ‘ogromna’ jarbola i tri palube. Dizajn za „Koru“ je zasnovan na još jednom od Bezosovih brodova, „Crnom biseru“.

Crni biser je najveća jedrilica DinaRig na svetu, sa tri karbonska jarbola visoka 70 metara i izgrađena je 2018. godine.

Sada će „Koru“ proći morska ispitivanja i potom će biti isporučen milijarderu. Očekuje se da će jahta biti završena i isporučena u februaru, a zatim će se pridružiti floti od tri jedrilice duže od 100 metara.

Priča se da će jahta koštati Bezosa 25 miliona dolara godišnje i to samo za održavanje.

BONUS VIDEO: Bezos predstavio „Blue Reef“, budućnost svemirskog turizma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar