Foto: EPA-EFE/SERGEI BOBELYV/SPUTNIK/KREMLIN, Shutterstock

Manje od dvanaest sati nakon što je Vladimir Putin u Moskvi anektirao deo ukrajinske teritorije, tačnije 15 odsto nje, sa fronta je stigla vest koja predstavlja noćnu moru za prvog čoveka Kremlja. Ukrajinska zastava ponovo se vijori u gradu Limanu u Donjeckoj oblasti, jednoj od onih koje je Putin ranije anektirao.

Grad Liman na istoku Ukrajine, koji je od strateške važnosti za Rusiju, opkoljen je ukrajinskim trupama u subotu. Ovo je potvrdio i proruski lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

„Trenutno je Liman delimično opkoljen“, rekao je Pušilin. Jedan put je pod našom kontrolom, ali je pod vatrom“, napisao je on na Telegramu, priznajući da obližnja sela Jampil i Drobičevo „nisu pod potpunom kontrolom ruskih snaga“.

Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Ukrajinska vojska je „po svaku cenu pokušavala da pokvari naše istorijske događaje“, dodao je Pušilin, misleći na ceremoniju pripajanja u Moskvi.

Istovremeno, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da će Rusija morati da apeluje na Kijev da dozvoli izlazak opkoljenih trupa Moskve iz Limana.

„Samo ako su, naravno, oni u Kremlju zabrinuti za svoje vojnike“, dodao je Podoljak. Samo nekoliko sati kasnije, ukrajinska zastava se vijorila iz Limana, a ruska vojska je pobegla iz grada.

To je potvrdio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, dodavši da se borbe i dalje vode u okolini grada.

„Ukrajinska zastava je već u Limanu u Donjeckoj oblasti. Borbe se tamo i dalje vode“, rekao je Zelenski u kasnom večernjem obraćanju.

Liman se nalazi oko 160 kilometara jugoistočno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini. Mesecima je služio kao logistički i transportni centar za ruske operacije u regionu Donjecka.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Institut za proučavanje rata kaže da bi gubitak grada bio veliki udarac za ratne napore Moskve usred planova za aneksiju.

„Kolaps Limanskog pojasa će verovatno biti veoma loša posledica ruske grupacije i može omogućiti ukrajinskim trupama da ugroze ruske položaje duž zapadnog Luganska“, saopštio je institut sa sedištem u Vašingtonu.

Ruski predsednik Vladimir Putin kao jedan od prioriteta postavio je upravo kontrolu nad celim Donjeckom, a njegova delimična mobilizacija ruskih trupa ima za cilj da ojača ruske položaje.

Pored Limana, ruske okupacione snage u susednoj oblasti Herson izvestile su da je jedan visoki vladin zvaničnik ubijen u ukrajinskom granatianju.

Aleksej Katerinjičev, zamenik šefa administracije koju podržava Moskva, ubijen je „preciznim udarom” na njegovu kuću, a u međuvremenu, ukrajinske snage su obezbedile ceo grad Kupijansk na severoistoku zemlje i oterale ruske trupe sa njihovih preostalih položaja na istočnoj obali reke Oskil.

Grafika:Nova.rs/APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia
U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

Ubojito oružje od kog Putin strepi

Ukrajinska kontraofanziva napreduje, između ostalog, i zbog nedavne pošilke oružja od Sjedinjenih Američkih Država.

Paketom se finansira nabavka 18 visokomobilnih artiljerijskih raketnih sistema HIMARS i municije za njih, kao i 12 sistema Titan koji služe za odbranu od dronova. Na spisku je i oko 300 vozila, desetine kamiona i prikolica za prevoz teškog naoružanja, oprema za otkrivanje eksplozivnih naprava. Pokriveni su i oprema za vojnike, troškovi održavanja opreme i obuke.

HIMARS se smatra ključem uspeha ukrajinskih snaga poslednjih nedelja, dok Rusija napada ukrajinske snage dronovima nabavljenim od Irana.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ovaj raketni sistem visoke pokretljivosti montiran je na kamion i može da nosi kontejner sa šest raketa. Sistem može da lansira raketu srednjeg dometa, ali je takođe sposoban da ispaljuje projektile većeg dometa.

To znači da ovo oružje može da ispali šest raketa iz porodice „MFOM“ projektila sa dovoljnom preciznošću da pogodi automobil udaljen i do 70 kilometara udaljenosti, što je mnogo dalje od dometa haubice i mnogo preciznije od sovjetskih i ruskih raketnih bacača.

Uz to, HIMARS vozila su blindirana, i ne može ih probiti čak ni geler, ni malokalibarsko oružje, ali su i dalje dovoljno lagane da se mogu preneti avionom.

BONUS VIDEO Putin je sa proruskim liderima potpisao ukaze o pripajanju Rusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare