Hezbolah, Hamas, Huti Foto:SAID KHATIB / AFP / Profimedia/EPA-EFE/WAEL HAMZEH/EPA-EFE/YAHYA ARHAB/EPA/MOHAMMED SABER

Vojni zvaničnik jemenskih Huta, general major Ali Al Moški izjavio je, nakon otmice broda "Galaksi lider" (Galaxy Leader) u Crvenom moru i njegove međunarodne posade, da su izraelski brodovi legitimne mete bilo gde.

„Izraelski brodovi su za nas legitimne mete bilo gde… i nećemo oklevati da preduzmemo akciju“, rekao je on za TV stanicu grupe Al-Masira.

Huti, koji su sebe proglasili delom „osovine otpora“ iranskih saveznika, takođe su lansirali seriju dronova i projektila ka Izraelu, prenosi Arab njuz.

Teretnim brodom „Galaksy Leader“ pod zastavom Bahama, koji je u britanskom vlasništvu, upravlja japanska firma, ali ima veze sa izraelskim biznismenom Abrahamom „Ramijem“ Ungarom.

#related-news_0

„Zaplena broda je samo početak“, rekao je portparol Huta Mohamed Abdul Salam u nedelju u saopštenju objavljenom na platformi X (Tviter) i najavio nove pomorske napade dok Izrael ne zaustavi svoju agresiju na Gazu.

Brod koji je krenuo iz Turske u Indiju preusmeren je u jemensku luku Salif u provinciji Hodeida, saopštila je kompanija za pomorsku sigurnost Ambrei, napominjući da su među članovima posade Ukrajinci, Bugari, Filipinci, Meksikanci i jedan Rumun.

Izraelska vojska je rekla da je zaplena „veoma ozbiljan incident sa globalnim posledicama“, dok je američki vojni zvaničnik to nazvao „flagrantnim kršenjem međunarodnog prava“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar