Gordan Grlić Radman
Gordan Grlić Radman Foto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Nakon protestne note Srbije Hrvatskoj zbog izjava ministra Gordana Grlića Radmana oglasilo se Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova susedne države. Odbacuju optužbe i pozivaju Srbiju da uskladi politike sa EU.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske odbacilo je navode o mešanju u unutrašnje stvari Republike Srbije nakon što je naša država uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog izjava šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana.

Pročitajte još:

Hrvatski ministar je rekao da je predsednik Aleksandar Vučić ruski trabant, a zvanični Beograd je to proglasio mešanjem u unutrašnje stvari Republike Srbije.

„Ministar Gordan Grlić Radman je konstatovao činjenicu o nesvrstanosti Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, povodom ruske agresije na Ukrajinu“, istakli su iz hrvatskog ministarstva.

Oni su još jednom upozorili Srbiju da iskorišćava EU, a da istovremeno odbija da osudi rusku agresiju.

„Kao što smo već istakli, ne može se biti kandidat za članstvo u EU i koristiti sve blagodeti od toga, a neprincipijelno i proračunato izbegavati osudu ruske agresije i politike EU u vezi sa njom“, poručili su oni.

„Ovakve izjave iz Republike Srbije još jednom pokazuju svesno i sistematsko negiranje činjenica o prirodi događaja u Ukrajini, odnosno stvarnom odnosu Srbije prema njoj. Evropska porodica ima svoje vrednosti, koje uključuju poštovanje međunarodnog poretka. Ovaj međunarodni poredak je narušen ruskom agresijom na suverenu i nezavisnu Ukrajinu. Zato još jednom pozivamo Srbiju da što pre uskladi svoju politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU u vezi sa pitanjem agresije na Ukrajinu i time se istinski postavi na pravu stranu istorije“, rekao je portparol ovog ministarstva, piše Dnevnik.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare