Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Predstavnici hrvatskih poljoprivrednika, koji već devet dana protestuju protiv vladinih mera za sprečavanje širenja afričke kuge svinja, istakli su da su nezadovljni rezultatima današnjeg sastanka u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede.

Tomislav Pokrovac iz Štaba za odbranu hrvatskog sela potvrdio je da su uzgajivači i dalje nezadovoljni, iako nije mogao da kaže da li će protesti biti nastavljeni, jer će to odlučiti štab, preneo je HRT.

Njegov kolega iz Štaba za odbranu hrvatskog sela Milenko Bilić napomenuo je da je očekivao da će doći Vlada doći do nekog zdravog razuma.

„Očekivali smo da će shvatiti da ovo što rade nije dobro ni za njih, a pogotovo ne za nas“, rekao je on.

Dražen Strukar iz Cerne dodaje da „podizvođač radova Eevropske unije, hrvatski premijer Andrej Plenković, ne odlučuje kao legitimni predstavnik vlasti Republike Hrvatske“.

„On čeka direktivu Europske komisije i kada oni kažu da se može vršiti svinjokolj u slavonskom svinjcu ili kokošinjcu, onda će se vršiti“, rekao je Strukar.

Ministarka poljoprivrede Hrvatske Marija Vučković ranije danas izjavila je da je njeno ministarstvo organizovalo jedan od sastanaka na temu suzbijanja afričke svinjske kuge i donošenja različitih mera koje treba da ublaže probleme u sektoru svinjogojstva.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ministarstvo poljoprivrede je na inicijativu dela prisutnih na sastanku reklo da će nastojati da pronađe dodatan način podrške za deo proizvođača koji nije obuhvaćen programom za nadoknadu gubitaka tokom vremena u kojem ne mogu držati svinje“, rekla je hrvatska ministarka, a prenoo je HRT.

Dodala je da će ministarstvo poljoprivrede pokušati da napravi dodatni program male vrednosti kako bi bio obuhvaćen i taj deo poljoprivrednika.

„Potvrdili smo da radimo tipska rešenja za tradicionalne farme, kako za one koji će držati rasplodna grla, tako i za one koji će se baviti tovom. To je naša mera kako bismo održali i podržali tradiciju koja se odnosi na celu Hrvatsku, a ne samo za Slavoniju“, kazala je Vučković.

Ona je navela da su sastanku prisustvovali predstavnici poljoprivrednika, predstavnici saveza uzgajivača Hrvatske, županijskih zadruga, velikih proizvođača, inicijatori Štaba za odbranu hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar