Jasenovac i Aleksandar Vučić Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ/EPA ANTONIO BAT EPA/ANTONIO BAT

Prema nezvaničnim informacijama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je danas da privatno poseti Jasenovac i Pakrac, ali mu hrvatske vlasti neće dozvoliti da uđe u zemlju.

Vučić je, prema neimenovanim izvorima iz Plenkovićeve vlade, kontaktirao predsednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu da planira privatnu posetu Jasenovcu, odnosno spomen-području gde je za vreme NDH bio ustaški koncentracioni logor u kojem su stradali mnogi Srbi u Drugom svetskom ratu.

Pročitajte još:

Pozvao je Pupovca da mu se pridruži i poručio da će, ako smatra da je potrebno, o svojoj poseti obavestiti hrvatsku vladu, što je Pupovac i učinio, a vlada je zaprepašćena načinom na koji je predsednik Srbije planirao da napravi haos u Hrvatskoj.

Bez zvaničnog obaveštenja hrvatskim vlastima, bez koordinacije sa ambasadom, Vučić je želeo da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njenog entiteta Republike Srpske, i oko 11 časova stigne u Jasenovac, a zatim oko 14 časova u Pakrac, navodi list.

Vlada je nezvanično saopštila da Vučić nije poštovao nikakav protokol, da je hteo sve da uradi bez procedura i pravila diplomatskih odnosa i da je hteo da sa svojim TV ekipama pređe hrvatsku granicu i izazove haos uoči godišnjice Oluje, ali da mu je vlast jasno rekla „ne“ i rekla da mu ideja „srpskog sveta“ ovde neće uspeti.

BONUS VIDEO Ana Brnabić o odluci Hrvatske da zabrani Vučiću da poseti Jasenovac

Tagovi

Komentari

Svi komentari (55)