Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC; shutterstock by fotografcic

Prema nezvaničnim saznanjima "Jutarnjeg lista" iz hrvatske vlade predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije poštovao nijedan protokol u vezi planirane posete Jasenovcu, te je stoga zabranjena.

„Sve je hteo da uradi mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima, i „sa svojim TV ekipama“ hteo je da pređe hrvatsku granicu i tu radi šta želi“, piše Jutarnji list.

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, prema nezvaničnim informacijama hrvatskih medija, planirao danas da privatno poseti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti nisu mu dopustile ulazak u zemlju.

„Vučić je, prema neimenovanim izvorima iz vlade Andreja Plenkovića, kontaktirao predsednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posetu Jasenovcu, odnosno spomen-području na kojem se u vreme NDH nalazio ustaški koncenstracioni logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svetskom ratu“, piše Jutarnji list i dodaje:

„Pozvao je Pupovca da mu se pridruži i rekao da, ako smatra da je potrebno, o njegovoj posetu obavesti hrvatsku vladu, što je Pupovac i učinio“.

Izvori Jutarnjeg lista iz hrvatske vlade navode da je Vučić, bez službene najave hrvatskim vlastima i bez koordinacije s ambasadom, hteo da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njenog entiteta Republike Srpske, ioko 11 sati u dođe u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac.

Iz vlade su za Jutranji nezvanično naveli da Vučić nije poštovao nijedan protokol, da je sve hteo da uradi mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima, i da je „sa svojim TV ekipama“ hteo da pređe hrvatsku granicu i tu „radi šta želi“.

Vlasti u Zagrebu su mu, međutim, kako navodi Jutarnji list, jasno rekle “ne” i poručile mu da ideja “srpskog sveta” u Hrvatskoj neće proći.

BONUS VIDEO: Milanović o optužnici iz Srbije: Braćo Srbi, pamet u glavu, koštaće vas

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare