Hamas Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Danijel Hagari izjavio je danas da se glavna operativna baza terorističke grupe Hamas nalazi ispod bolnice Šifa u gradu Gazi i optužio tu palestinsku militantnu grupu da koristi zaposlene i bolesnike u bolnici kao živi štit.

Hagari je na brifingu za novinare rekao da Hamas ima nekoliko podzemnih kompleksa ispod Šife, koja je najveća bolnica u Pojasu Gaze, a koje vođe terorističke grupe koriste za usmeravanje napada na Izrael.

Hagari je istakao da Izrael ima obaveštajne podatke da postoji nekoliko tunela koji vode do podzemne baze, tako da zvaničnici Hamasa ne moraju da uđu u bolnicu da bi došli do baze, objavio je „Tajms ov Izrael“.

Hagari je naveo da, međutim, postoji i ulaz u podzemni kompleks iz jednog od odeljenja bolnice.

Pored toga, Hamasovo unutrašnje obezbeđenje ima komandni centar u bolnici Šifa, iz kojeg usmerava raketne napade na Izrael i gde skladišti oružje, naglasio je Hagari, navodeći da energetsku infrastrukturu bolnice koristi i podzemna baza Hamasa.

Hagari je optužio Hamas da koristi bolnicu, koja ima 1.500 kreveta i oko 4.000 osoblja, kao živi štit.

Hagari je rekao da su informacije o Hamasovom korišćenju bolnice zasnovane na širokom spektru obaveštajnih podataka koje su prikupili Uprava vojne obaveštajne službe i bezbednosna agencija Šin Bet.

Hagari je istakao da su obaveštajni podaci već dostavljeni saveznicima.

***

BONUS VIDEO: Posledice raketnog napada Hamasa u Aškelonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar