Podmornica nestala kod Titanika FotoTanjug/OceanGate Expeditions via AP/Tanjug/Felix Kunze/Blue Origin via AP

Jedan od najbogatijih ljudi Pakistana Šahzada Davud (48) i njegov sin Sulejman Davud (19) su među petoro nestalih u podmornici "Titan", koja je krenula ka olupini Titanika, a onda i nestala. Spasioci imaju sve manje vremena da pronađu podmornicu, a stručnjaci upozoravaju da su svakim satom šanse sve manje.

Porodica Davud je među najbogatijima u Pakistanu, ali ima jake veze sa Velikom Britanijom, a veruje se da Šahzada živi u vili u Sariju sa suprugom Kristin, motivacionim govornikom, sinom Sulejmanom i ćerkom Alinom.

Šahzadin otac Husein (79) je predsednik korporacije „Davood Hercules“, koja proizvodi hemikalije i „Engro Corporation“, koja proizvodi đubriva, hranu i energiju. Rođen je u Mumbaju, ali se školovao na Univerzitetu u Šefildu.

Otac i sin bili su u podmornici koja je vodila turiste da vide čuveni brod koji leži 3.800 metara ispod površine Atlantika. Pretpostavlja se da je nestala podmornica poslednji put poslala signal kad je bila direktno iznad svog odredišta – Titanika. Pored britanskog milijardera Hamiša Hardinga, na brodu je i Pol-Anri Nargeolet, svetski poznati istraživač, a veruje se da je izvršni direktor „OceanGate“-a, u čijem je vlasništvu podmornica, Stokton Raš, peti član posade.

Foto: Tanjug/Atlantic/Magellan via AP

Ulaznica za ovu osmodnevnu avanturu koštala je oko 250.000 evra po osobi, a posada, koja je krenula oko četiri sata ujutro u nedelju, izgubila je komunikaciju sa matičnim brodom podmornice „Polar Prince“ sat i 45 minuta nakon dvosatnog spuštanja. Posada ima kiseonika do 12 sati uveče u četvrtak.

Spasioci saopštili da je podmornica mogla da se zaglavi u olupini Titanika koji je oko 600 kilometara od Njufaundlenda u Kanadi. Takođe, oni strahuju da je plovilo previše duboko da bi se podmornica spasila sa posadom i da je jedini način spasavanja korišćenje vozila na daljinsko upravljanje. Podmornica komunicira sa matičnim brodom slanjem „pinga“ na svakih 15 minuta.

Foto: JOEL SAGET / AFP / Profimedia

„Izuzetno ozbiljna i strašna situacija. Teško je reći šta se zapravo dogodilo kad potpuno izgubite komunikaciju“, rekao je bivši pripadnik obalske straže Džon Mikson.

Iz obalske straže su napomenuli da je lociranje podmornice dodatno otežano zbog delova olupine broda.

Foto: OceanGate Expeditions / Ferrari / Profimedia

Podmornica je napravljena od karbonskih vlakana debljine 12 centimetara, pokrivena kupolom od titanijuma na svakom kraju. Kako bi se kretale, „Titan“ podmornice se oslanjaju se na poruke sa matičnog broda, koji ima daje smer kretanja.

Milijarder i izvršni direktor „Action Aviation“ u Dubaiju Hamiš Harding, koji je bio u svemiru, posetio je oba pola, oplovio svet i drži tri Ginisova svetska rekorda, uključujući i najduže vreme provedeno na dnu okeana.

Pročitajte još...

Prema sajtu „OceanGate“-a, jedna ekspedicija je u toku, a još dve su planirane za jun sledeće godine.

Podsetimo, Titanik je potonuo u ranim jutarnjim satima 15. aprila 1912. na svom prvom putovanju od Engleske do Njujorka nakon što je udario u santu leda. Život je izgubilo više od 1.500 ljudi. Olupina je pronađena 1985. godine.

Početkom 2000. godina, naučnici su upozoravali da broj turista koji posećuju olupinu potencijalno nanosi štetu, upozoravajući da su se otvorile rupe na palubama, zidovi urušili i da se rđa širi po celom brodu.

BONUS VIDEO Brod koji je potonuo na svom prvom i jedinom putovanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare