U maloj podmornici "Titan" koja je juče krenula da vide olupinu "Titanika" na dnu Atlantskog okeana, a potom izgubila kontakt sa matičnim brodom, nalaze se i otac i sin iz Pakistana Šahzada Davud (48) i Sulejman Davud (19), navodi BBC. Ranije je objavljeno da je jedan od petoro putnika britanski milijarder Hamiš Harding.

Porodica Davud je među najbogatijima u Pakistanu, ali ima jake veze sa Velikom Britanijom i veruje se da živi u vili u Sariju. Šahzadin otac Husein je predsednik korporacije Davood Hercules, koja proizvodi hemikalije, i Engro Corporation, koja proizvodi đubriva.

U podmornici je i Pol-Anri Nargole, kapetan podmornice „Nautilus“ i istaknuti ronilac koji se bavio proučavanjem „Titanika“.

Kako navodi BBC, veruje se da je izvršni direktor OceanGate-a Stokton Raš peti član posade.

Ranije je otkriveno da je među putnicima podmornice i britanski milijarder, biznismen i istraživač, Hamiš Harding.

Na društvenim mrežama tokom vikenda, Harding je rekao da je „ponosan što je konačno objavio“ da će biti u misiji na olupini Titanika. Harding je istakao da će, zbog najgore zime u Njufaundlendu u poslednjih 40 godina, ta misija verovatno biti prva i jedina misija na „Titaniku“ ove godine.

Harding je avanturista koji drži tri Ginisova svetska rekorda, uključujući najduži boravak na punoj dubini okeana u podmornici sa posadom, preneo je AP. Harding i istraživač okeana Viktor Veskovo su u martu 2021. godine zaronili na najveću dubinu na svetu, u Marijanskom rovu, u zapadnom pacifiku. Harding je, takođe, u junu 2022. godine leteo u svemir, na raketi Nju šepard kompanije „Blu oridžin“.

Teorije o nestanku: Optimistična opcija i tragedija u olupini Titanika

Potraga i dalje traje i u njoj učestvuju američki i kanadski timovi, a kontakt sa podmornicom izgubljen je oko sat i 45 minuta nakon što je zaronila u nedelju. Operacija spasavanja je pokrenuta, ali za sada nema traga od podmornice, preneo je BBC.

Foto: Yasin Demirci / AFP / Profimedia

Smatra se da je članovima posade u ponedeljak po podne ostalo kiseonika za otprilike 70 sati.

„Trenutno, naš fokus je na što više mogućnosti u toj oblasti“, rekao je pripadnik američke obalske straže Džon Mauger na konferenciji za novinare.

Stručnjaci nagađaju o uzrocima nestanka podmornice, i iako za sada niko ništa sa sigurnošću ne može da kaže, nekoliko teorija se pojavilo u javnosti.

„Mislim da postoji optimistična opcija da su ili izgubili vezu sa centralom ili je došlo do kvara ali podmornica nastavlja da funkcioniše, ali očigledno nije u kontaktu sa svojim matičnim brodom. Takođe je moguće da se dogodila katastrofalna tragedija, i da se podmornica zaglavila u olupini Titanika. Odgovor još ne znamo“, rekao je bivši kontraadmiral Kris Pari.

 Krenuli do olupine Titanika, pa iščezli u dubinama okeana 

Brod koji je nosio podmornicu „Titan“ krenuo je u subotu iz Sent Džonsa u Kanadi i stigao je blizu lokacije olupine „Titanika“ u nedelju ujutru, odakle je podmornica trebalo da započne misiju. Olupina Titanika leži oko 700 kilometara južno od Sent Džonsa u Njufaundlendu, na dubini od 3.800 metara. Američka obalska straža saopštila je da je istraživački brod pod nazivom „Polarni princ“ izvršio površinsku potragu za podmornicom u ponedeljak uveče.

Pročitajte još...

„Titanik“, koji je bio najveći i najluksuzniji brod svog vremena, udario je 1912. godine u ledeni breg, na putu od engleskog Sautemptona ka Njujorku, i potonuo. Preživelo je oko 700 od otprilike 2.200 putnika i članova posade. Olupina je otkrivena 1985. godine i od tada je predmet istraživanja i razgledanja.

BONUS VIDEO Brod koji je potonuo na svom prvom i jedinom putovanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar