Fauči
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Vodeći američki epidemiolog, doktor Entoni Fauči, dugogodišnji direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID)i glavni zdravstveni savetnik predsednika Džoa Bajdena, odlazi s položaja u decembru posle više od 50 godina vladine službe.

„Iako odlazim s trenutnih položaja, ne penzionišem se. Nakon više od 50 godina vladine službe, planiram da se angažujem u narednoj fazi svoje karijere, dok još imam toliko energije i strasti za posao kojim se bavim“, poručio je 81-godišnji Fauči.

Fauči je prošlog meseca rekao agenciji Rojters da planira da se penzioniše do kraja prvog mandata predsednika Bajdena, ali da bi to moglo da se dogodi i mnogo ranije.

Fauči je bio direktor NIAID-a od 1984. godine, a 2020. godine je postao lice napora američke vlade da suzbije pandemiju kovida 19. Često je bio u medijima i na konferencijama za novinare sa zvaničnicima Bele kuće, uključujući i tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Međutim, kako se pandemija pogoršavala, izgubio je podršku Trampa i njegovih zvaničnika nakon što su njegovi pozivi da se nastavi sa merama predostrožnosti bili suprostavljeni želji bivšeg predsednika da se život što pre vrati u normalu, ali i njegovim promovisanjem lekova za virus koji nisu bili testirani, podseća AP.

Trampova administracija ga je zatim marginalizovala, a bio je sve više isključen i iz donošenja važnih odluka o federalnom odgovoru na pandemiju. Međutim, nastavio je da daje intervjue i zalaže se za držanje fizičke distance i nošenje maski pre nego što su odobrene vakcine.

Takođe je bio meta političkih napada i pretnji smrću, zbog čega mu je dodeljeno obezbeđenje.

Kada je Bajden pobedio na izborima, zatražio je od Faučija da ostane u administraciji, na višem položaju.

Američki predsednik pozdravio je Faučija u saopštenju, porukom: „Bez obzira na to da li ste ga lično upoznali, svojim radom je dotakao živote svih Amerikanaca. Najdublje mu se zahvaljujem na javnoj službi. SAD su snažnije, izdržljivije i zdravije zbog njega“.

Entoni Fauči je bio u vladi za vreme mandata sedam američkih predsednika, počevši sa Ronaldom Reganom. Tokom višedecenijske karijere bio je i jedan od lidera odgovora federalne vlade na HIV/sidu i druge zarazne bolesti, među kojima su ebola i zika.

BONUS VIDEO: Kako je nastala vakcina


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar