Fauči
Foto: Patrick Semansky / UPI / Profimedia

Antikovid vakcina koja bi posebno bila namenjena borbi protiv soja omikron bila bi „racionalno“ rešenje, čak i ako na kraju možda ne bi bila potrebna, rekao je najviši američki zvaničnik zadužen za pitanja zaraznih bolesti, pošto su Fajzer i Biontek saopštili da vrše ispitivanje u cilju nalaženja takvog cepiva.

„Ima smisla razmišljati u kontekstu toga da bar imamo spremnu specijalnu buster dozu protiv omikrona“, rekao je dr Entoni Fauči, najviši medicinski savetnik predsednika SAD Džozefa Bajdena i član Tima za borbu protiv kovida-ć19 u Beloj kući za Em-Es-En-Bi-Si.

PROČITAJTE JOŠ:

„Možda nam neće biti potrebna, ali mislim da je razumno bar se pripremiti za mogućnost da ovo može da bude otporan soj s kojim ćemo se možda suočavati, čak i ako bude bio na veoma niskom nivou“, dodao je.

Fajzer i Biontek su ranije danas saopštile da su počele klinička ispitivanja da bi napravile svoju verziju vakcine protiv izuzetno zaraznog soja koji zaobilazi dve doze zaštite i dovodi do infekcije.

Iako se veći deo SAD i dalje bori sa visokom stopom zaražavanja omikronom mada se u pojedinim državama beleži pad broja novih slučajeva, Fauči je rekao da se nada da će na kraju u zajednici biti razvijeno dovoljno imuniteta da se spreče masovni skokovi broja novozaraženih kao što je bilo do sada u četiri, pet talasa za koje su okidači bili sojevi koronavirusa, preneo je Džerusalim post, pozivajući se na Rojters.

„Ne mislim da će to trajati u nedogled“, rekao je i dodao da je mala verovatnoća da će se kovid-19 iskoreniti.

Bonus video: Dok omikron obara rekorde – grad organizuje doček nove godine, republika referendum. 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar