Ruski avion
Ruski avion Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Evropska unija zatvara svoj vazdušni prostor za ruske avione, zabranjuje ruske državne medije Sputnjik i "Russia Today (RT)" i počinje da sankcioniše i "drugog agresora u ovom ratu", režim beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Nakon što su neke evropske države danas na individualnom nivou zatvorile svoje vazdušne prostore ruskim avionima (Francuska, Italija, Danska, Češka, Slovenija i, između ostalih, baltičke države), predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen otkrila je da će to uraditi i Evropska unija, na nivou cele zajednice.

PROČITAJTE JOŠ:

„Prvo, zatvaramo vazdušni prostor Evropske unije za avione koji su u ruskom vlasništvu, registrovani u Rusiji ili pod ruskom kontrolom“, kazala je Fon der Lajen i pojasnila da ruski avioni, uključujući avione oligarha, više neće moći da slete, polete ili prelete teritoriju Evropske unije.

Evropska unija će takođe zabraniti ruske državne medije „Russia Today (RT)“ i Sputnjik.

„Drugo, zabranićemo Kremljovu medijsku mašinu u Evropskoj uniji“, navela je ona.

Sputnjik i RT, kaže Fon der Lajen, više neće moći da šire „svoje laži kako bi opravdali Putinov rat“.

Nastavljajući svoje obraćanje, Fon der Lajen je najavila i da će Evropska komisija početi da sankcioniše i „drugog agresora u ovom ratu“.

„Treće, novim paketom sankcija gađaćemo drugog agresora u ovom ratu, Lukašenkov režim, i njihove najvažnije sektore“, kazala je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

Pored toga, Evropska unija će — prvi put u njenoj istoriji — kupiti oružje drugoj državi kako bi se ona odbranila od strane agresije, u ovom slučaju ruske.

Evropski parlament
Evropski parlament Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

„Prvi put ikada, Evropska unija će finansirati kupovinu i isporuku oružja i druge opreme zemlji koja je napadnuta“, rekla je predsednica Evropske komisije.

Bonus video: Združene vojne vežbe Rusije i Belorusije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar