Izbori u Turskoj Foto:REUTERS/Umit Bektas

U masi okupljenoj ispred sedišta Partije pravde i razvoja (AK Partija), partije Redžepa Tajipa Erdogana u Istanbulu vladala su pomešana osećanja, pri čemu su se neke pristalice Erdogana plašile da bi mogao da izgubi, dok su drugi bili sigurni da će pobediti.

„I dalje se nadamo“, rekla je Fejza Sonmezočak Tekin, 29-godišnja učiteljica, koja je bila među gomilom pristalica. „Bila bih tužna ako bismo otišli u drugi krug, ali bi bilo u redu. I dalje će pobediti“, dodala je.

Ona je uzviknula pozdrav „Rabaa“ sa četiri prsta, blisko povezan sa Erdoganom.

Izbori u Turskoj Foto:EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Predsednik Turske je prvobitno upotrebio taj gest u znak solidarnosti sa sledbenicima svrgnutog egipatskog islamističkog predsednika Mohameda Morsija 2013. godine, nakon što su snage bezbednosti slomile protestne kampove pristalica njegove Muslimanske braće na trgu u blizini džamije Raba al Adavija u Kairu.

Izbori u Turskoj Foto:Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Turska je postala jedan od najžešćih kritičara nasilja, koje je ostavilo stotine mrtvih.

„Rabaa“ na arapskom znači „četiri“ ili „četvrti“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Plašim se. Brinem se da će on izgubiti. Brinem se da će neko drugi pobediti. Brinem se jer smo muslimani i želimo da neko musliman bude naš predsednik“, rekla je Seda Javuz.

„Verujem turskom narodu. Verujem da će on pobediti“, rekao je Gozde Demirci. Pokazujući na svoju maramu, dodala je: „Ovo je sloboda. Ja imam tu slobodu zbog njega (Erdogana). Oni (opozicija) ne žele ovo. Ne žele slobodu.“

BONUS VIDEO: Turska bira šefa države – Erdogan ili Kiličdaroglu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar