Kemal Kilicdaroglu Redžep Tajip Erdogan Foto:Tanjug/AP Photo/Ali Una/REUTERS/Umit Bektas/REUTERS/Dylan Martinez

Vođstvo Redžepa Tajipa Erdogana na izborima u Turskoj se smanjuje nakon što je prebrojano nešto više od 50 odsto glasova.

Na osnovu obrađenih 51,03 odsto glasačkog materijala, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osvojio je 52,03 odsto glasova, dok je glavni kandidat opozicije Kemal Kiličdaroglu, kojeg još zovu i „turski Gandi“, osvojio 42,11 procenata glasova, javlja CNN Turk, pozivajući se na podatke agencije Anadolija.  Međutim, opozicioni zvaničnici su odbacili te brojke.

Treći kandidat na predsedničkim izborima Sinan Ogan osvojio je 5,33 odsto glasova. Na parlamentarnim izborima, Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) osvojila je 39,69 odsto glasova, dok je Kiličdarogluova Republikanska narodna stranka (CHP) osvojila 20,72 procenata glasova, prenosi Tanjug.

Anadolija navodi da je do sada na opštim izborima u Turskoj glasalo 41,99 odsto biračkog tela.

Redžep Tajip Erdogan, Izbori u Turskoj Foto:EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Erdoganov protivnik vodi u Istanbulu

Nakon glasova iz 15 odsto glasačkih kutija koji su dosad prebrojane u Istanbulu, Kılıčdaroglu je u vođstvu s 51.33 odsto glasova, dok Erdogan ima 43.94 odsto.

Glasanje u Istanbulu je ključno jer je to najveći grad Turske, s više od 15 miliona stanovnika od ukupno 85 miliona. Na biralištima se danas očekivalo 64 miliona ljudi, piše Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Ove rezultate iz Istanbula objavila je opozicija, prenosi Index.hr.

Erdoganov protivkanditat Kemal Kılıčdaroglu je objavio novi tvit.

Izbori u Turskoj Foto:EPA-EFE/MANUEL DE ALMEIDA

„Mi smo u vođstvu“, kratko je napisao na ovoj društvenoj mreži.

Glavna turska opoziciona Republikanska narodna stranka (CHP) rekla je da su rani podaci pozitivni i da će kada udeo prebrojanih glasova bude veći imati dobre rezultate.

„Prema podacima koje smo do sada primili, rezulate vidimo vrlo pozitivno“, rekao je Faik Oztrak, portparol CHP-a, prenosi Index.hr.

Foto: Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

CHP se takođe oglasio na Tviteru, podelivši Kiličdarogluov tvit i komentirajući: „Trenutno smo u vođstvu.“

Mansur Javas, gradonačelnik glavnog grada Turske Ankare, sugerisao je da Anadolija nije pouzdana i da je Kiličdaroglu trenutno u vođstvu. „Verujte nam“, dodao je.

BONUS VIDEO: Predsednički izbori u Turskoj: Erdogan glasao u Istanbulu, Kiličdaroglu u Ankari

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare