Dim od velikih požara koji poslednjih dana pogađaju Aleksandropolis, Beotiju i Eviju stigao je u mnoge delove Grčke.

Dim je stigao do Jonskih ostrva. Na društvenim mrežama kruže dramatične slike sa Itake, Kefalonije i Lefkade. Takođe pojedini lokalni mediji navode da je dim stigao i do Tasosa i Halkidikija.

Kako piše Prototema.gr dim je prekrio skoro polovinu Grčke.

Na snimku evropskog satelita METEOSAT-11 koji je obradila METEO jedinica Nacionalne opservatorije Atine, vide se jačina i razmere šumskih požara koji su trenutno aktivni.

Na slici se vidi gust dim koji je prekrio nebo nekoliko regiona Grčke.

Grčka požar Foto:Tanjug/AP Photo/Achilleas Chiras

Tačnije, može se videti dima preko severnog i centralnog Egeja zbog šumskih požara u Evrosu i Rodopima, kao i zbog požara nad Beotijom.

Dim od požara u oblasti Evrosa dostigao je oko 950 kilometara jugozapadno, pokrivajući površinu od oko 110.000 kvadratnih metara.

PROČITAJTE JOŠ:

Oseća se miris paljevine na Halkidikiju

Na Fejsbuk nalogu Nikana.gr piše da trenutno ima požara u sedam regija u Grčkoj, pa je nebo od jutros iznad velikog dela Grčke mutno, a sunce sakriveno iza oblaka dima.

Zbog jakog vetra oseća se miris paljevine na Halkidikiju, Tasosu, ali i na jonskim ostrvima, a vidi se i pepeo u vazduhu.

Grčka požar Foto:REUTERS/Alexandros Avramidis

Najveći požar je u Aleksadropolisu, Evrosu (šuma Dadia), ali gori i šuma i u okolini Kavale, na Eviji, Viotia, Rodopi, ostrvo Kithnos.

Gore sela i kuće u više oblasti, stradalo je i nekoliko ljudi, a gori i jedno do najznačajnijih staništa ptica i nacionalni park Dadia u Evrosu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar