Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Crnogorski biznismen i nekada blizak saradnik i kum predsednika Crne Gore, ponovio je optužbu da je Milo Đukanović zajedno sa Canetom Subotićem naredio i platio ubistvo hrvatskog novinara Iva Pukanića, 2008. godine u Zagrebu.

„Milo (Đukanović) je sa Canetom naredio i platio ubistvo Pukanića“, napisao je Knežević na Tviteru reagujući na pitanja koja su korisnici ove društvene mreže postavljali nakon što je predsednik Crne Gore i šef DPS pre dva dana čestitao Međunarodni dan novinara.

Pitanje je izazvalo mnoštvo komentara, a među njima i pitanje ko je ubio Iva Pukanića, na šta je usledio kratak odgovor Kneževića da su to „naredili i platili“ Đukanović i Subotić.

Foto:Nemanja Jovanović

Ovo nije prvi put da Ratko Knežević optužuje Đukanovića i Caneta Subotića da su odgovorni za ubistvo Pukanica, koji je bio vlasnik hrvatskog nedeljnika Nacional.

Inače, ovo nije privi put da Knežević iznosi ove optužne. Još pre 12 godina je istu optužbu izneo u zagrebačkom Županijskom sudu, gde je bio svedok na suđenju za ubistvo Pukanića.

Tada rekao da mu je Pukanić govorio da su mu nudili novac da bi prestao da piše o duvanskoj mafiji.

„Takva je mafija – prvo preti, zatim podmićuje, a onda i ubije“, rekao je Knežević koji je rekao i da su mu pretili bliski ljudi Subotića i sam Subotić. najpre uljudno, a onda i direktno.

Hvaleći tada Pukanovićevo pisanje na temu duvanske mafije za koje je rekao da je „filigranski precizno“, Knežević je na osnovu otkrića hrvatskog novinara rekao da su evropski istražioci kao šefa duvanske mafije prepoznali njegovog kuma, tada crnogorskog premijera Đukanovica, koji je od šverca cigareta punio paralelni državni budžet pod njegovim direktnim uticajem, čija je uloga bila i kupovina glasova na izborima za koje se plaćalo od 50 do 100 evra.

Pročitajte još:

Dodao je da je te optužbe izneo i pred istražiocima u Bariju u Italiji koji su vodili tajnu istragu protiv duvanske mafije i koja je urodila optužnicom u kojoj je Đukanović, kad se na sudu u Bariju pojavio kao svedok, prvi put mogao videti Pukanićevo svedočenje i podsticaj koji je u rasvetljavanju celog slučaja dalo pisanje „Nacionala“.

Tvrdnju da iza likvidacije Pukanića stoji duvanska mafija Knežević je nekoliko puta izneo u medijima i 2009. u oktobru u istrazi protiv šestorke optužene za atentat na Pukanića i njegovog saradnika Niku Franića, 23. oktobra 2008. u Zagrebu.

Nakon iskaza, advokati optuženih tvrdili su da Knežević o samom ubistvu nema neposrednih informacija, a za ubistvo Pukanica su optuženi Robert i Luka Matanić, Amir Mafaljani i Slobodan Đurović koji su uhvaćeni sedam dana posle atentata.

BONUS VIDEO Borislav Novaković u Skupštini o napadu Vladimira Đukanovića na Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare