Foto: Nova.rs, EPA-EFE, PRofimedia, Shutterstock, gov.me.

Predsednički izbori u Crnoj Gori biće održani 19. marta. Iako potencijalni kandidati imaju vremena do 28. februara da predaju liste, spekulacije o tome ko će na crtu "večitom crnogorskom vladaru" Milu Đukanoviću već su počele. Kao jedno od najistaknutijih imena pominje se donedavni mandatar Miodrag Lekić koji je ranije bio predsednički kandidat, ali i lider sve popularnijeg pokreta Evropa sad - Milojko Spajić.

Predsednica crnogorskog parlamenta Danijela Đurović zakazala je nedavno predsedničke izbore za 19. mart. Kada je reč o vanrednim parlamentarnim izborima koji su sve izvesniji, ona je navela da ta odluka zavisi od skraćenja mandata aktuelnom sazivu parlamenta. Ovu proceduru još uvek nijedna stranka nije pokrenula.

Ipak, gotovo odmah nakon najave Đurović, postavilo se pitanje ko će biti protivkandidati Milu Đukanoviću. Izvesno je da će Demokratska partija socijalista (DPS), čiji je lider upravo Đukanović, njega kandidovati za novi mandat.

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Veća polemika vodi se oko toga ko će sve biti opcije opozicije, pošto je izvesno da zajedničkog kandidata neće biti. Zasad se izdvaja nekoliko imena.

Miodrag Lekić

Kako je u pitanju istaknuti crnogorski diplomata, ime Miodraga Lekića samo se nameće kada je reč o potencijalnoj predsedničkoj kandidaturi. On je nedavno dobio i mandat za sastav vlade, ali partije parlamentarne većine nisu uspele da se dogovore o kadrovima.

Međutim, Lekić je 2013. bio protivkandidat tadašnjem predsedniku Filipu Vujanoviću. Iako je Vujanović tada osvojio još jedan mandat, razlika između njega i Lekića bila je samo 2,8 procenata.

Miodrag Lekić Foto:N1

Iza Lekićeve kandidature mogao bi da stane Demokratski front (DF), ali i Socijalistička narodna partija (SNP). Lider te strane Vladimir Joković, inače ministar u tehničkom mandatu vlade Dritana Abazovića, rekao je da je neophodan jedan kandidat udružene opozicije, što bi lako mogao biti upravo nekadašnji ambasador SR Jugoslavije u Italiji.

Jelena Borovinić Bojović

Kao još jedna opcija DF-a za predstojeće predsedničke izbore pominje se doktor Jelena Borovinić Bojović. Ona je bila ministar zdravlja u vladi Zdravka Krivokapića, ali i kandidat DF-a za gradonačelnika Podgorice.

Borovinić Bojović je popularnost ministarke u 42. vladi iskoristila za kampanju za lokalne izbore u Podgorici, na kojima je ostvarila zadovoljavajuć rezultat.

Jelena Borovinić Bojović Foto:Vlada Crne Gore/GOV.ME/S.Matić

Od tada, posvetila se političkoj karijeri i uživa veliko poštovanje čelnika DF-a, ali i tog dela biračkog tela. Zato se pominje kao mogući protivkandidat Đukanoviću, ali ona sama se još uvek nije oglašavala o kandidaturi. Pored Borovinić Bojović, DF bi mogao da kandiduje i jednog od svojih lidera Andriju Mandića.

Aleksa Bečić

Oni koji jesu govorili o predsedničkim izborima su članovi Demokrata koje predvodi Aleksa Bečić. Kao nekadašnji najmlađi predsednik Skupštine, Bečić je nakon parlamentarnih izbora 2020. godine uživao veliku popularnost. Tada je bio deo „velike trojke“ koja je došla na čelo najviših institucija nakon okončanja tridesetogodišnje vladavine Đukanovićevog DPS-a.

Aleksa Bečić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Bečić se sada pominje kao potencijalni predsednički kandidat svoje stranke, ali je to još uvek neizvesno zbog ponude Demokrata pokretu Evropa sad.

Naime, jedan od članova Demokrata Boris Bogdanović javno je ponudio pokretu Evropa sad, koji predvode ministri 42. vlade – Milojko Spajić i Jakov Milatović da zajednički izađu na izbore.

Iz pokreta Evropa sad nisu se oglašavali o ovoj ponudi, ali bi u slučaju saradnje moglo da dođe do podele – Bečić kao presednički kandidat, dok bi Evropa sad mogla da predloži nosioca liste za vanredne parlamentarne izbore, u slučaju da do njih dođe.

Milojko Spajic Ministar finansija i socijalnog staranja CG
Milojko Spajić Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

Milojko Spajić

Ministar finansija i socijalnog staranja u vladi Zdravka Krivokapića počeo je intenzivno da se pojavljuje u crnogorskoj javnosti kao jedan od eksperata koji su se vratili da pomognu ekonomskom oporavku zemlje.

Nakon pada te vlade, Spajić je zajedno sa bivšim ministrom ekonomije i ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem formirao pokret Evropa sad.

POGLEDAJTE JOŠ:

Oni su izašli na lokalne izbore i sa Milatovićem na čelu liste u Podgorici ostvarili najbolji rezultat od svih opozicionih opcija. Pošto će Milatović gotovo izvesno postati gradonačelnik Podgorice, Spajić se pominje kao mogući predsednički kandidat.

Rok za podnošenje kandidature za predsedničke izbore je 28. februar, nakon čega će se znati konačna lista kandidata.

BONUS VIDEO Đukanović ponovo vratio Zakon o predsedniku