Silvijo Berluskoni Foto:EPA-EFE/ANGELO CARCONI

„Za 20 godina bavljenja politikom, nikada nikoga nisam uvredio", bile su pomalo iznenađujuće reči Silvija Berluskonija 2014. na pitanje BBC-ja zašto stalno vređa ljude. Bivši italijanski premijer, koji je nedavno preminuo u 86. godini, bio je jedna od najkontroverznijih ličnosti u međunarodnoj politici, a ovo je devet momenata iz njegove karijere koji su najviše šokirali svetsku javnost.

Omalovažavanje Finske

Početkom 2000-ih vođeni su pregovori o lokaciji Evropske agencije za bezbednost hrane, sa konkurentima – Parma i Helsinki.

Berluskoni je tada rekao, ne znajući da su ga čuli, kako je finska hrana nejestiva i odvratna i da je jedva podnosio tokom svojih poseta severu, prenosi Politiko.

„Finci jedu samo marinirano meso irvasa! Oni čak i ne znaju šta je pršuta“, rekao je Berluskoni. Agencija EU je završila u Parmi.

Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Nekoliko godina kasnije, Berluskoni je ponovo bio u nevolji nakon što je rekao da je morao da iskoristi svoje „plejbojske” čari na tadašnjoj finskoj predsednici Tarji Halonen.

Finci su se osvetili kada je finski lanac Kotipiza doneo picu sa irvasima, lisičarkama i crvenim lukom. Kreaciju su nazvali Berluskoni i pobedila je na prestižnom takmičenju pica u Njujorku.

Obećanje fudbalerima

Nakon vlasništva fudbalskog giganta AC Milan, Berluskoni je kasnije kupio još jedan klub, Moncu, i ohrabrio igrače na božićnoj zabavi.

„Našli smo novog trenera“, rekao je Berluskoni igračima, misleći na Rafaela Paladina.

„On je dobar, šarmantan, ljubazan i sposoban da podstakne naše momke, ali dodajem dodatni stimulans: kao što sam rekao momcima ranije, ako pobedite bilo koji od najboljih timova, dovešću autobus pun ku*vi“, dodao je Berluskoni.

Foto:REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Odgovarajući na kritike, Berluskoni je na Tviteru naveo da nije mogao da zamisli da bi „jednostavna šala u svlačionici“ mogla „probuditi tako zlonamerne i nerealne komentare“.

„Možda je njihov potpuni nedostatak humora ono što ih čini tako tužnim, a opet tako besmisleno žele da napadnu one koje smatraju neprijateljima. Ali Božić je. Tako da i njima srećan Božić“, dodao je on.

Šale sa Merkelovom

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel nije bila veliki obožavalac Berluskonija i njegovih „nestašluka“.

Foto:AP Photo/Markus Schreiber, File

Berluskoni je jednom izveo šalu, kada je skočio iza spomenika i viknuo joj „kukavica“ tokom samita u Trstu na kome se razgovaralo o ekonomskoj krizi.

Foto: EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Berluskoni je imao još jednu „zanimljivu“ situaciju sa Merkelovom na samitu NATO-a 2009. godine. Merkovala je kao domaćin dočekivala ostale lidere zemalja članca, a kada je stigao Berluskoni nastao je pravi haos.

On je izašao iz automobila ali je u tom trenutku razgovarao telefonom, pa je rukom pokazao Merkelovoj da sačeka.

Merkelova je pokazala vidno nezadovoljstvo, nakon čega je ušla u zgradu, ne sačekavši Berluskonija koji je nastavljao da razgovara.

Berluskoni se pravdao time da je u tom trenutku pričao sa Redžepom Tajipom Erdoganom o izboru novog generalnog sekretara NATO-a.

Foto:Oli Scarff / PA Images / Profimedia

Bunga-Bunga

Možda Berluskonijeva najpoznatija kontroverza – seksualne žurke koje su se održavale u njegovoj vili Arkore u blizini Milana izašle su na videlo 2010. godine kada je i sam bivši premijer telefonirao policiji tražeći oslobađanje 17-godišnje Marokanke Karime El Mahroug, koja je uhapšena u Milanu zbog sumnje da je ukrala nakit.

Međutim, Berluskoni je pogrešno rekao policiji da je ona rođaka tadašnjeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka i da je njeno hapšenje rizikovalo diplomatski incident.

Ona je bila trbušna plesačica i osumnjičena seksualna radnica koja se zvala Rubi Rubakuori i tvrdila je da je dobila 10.000 dolara od Berluskonija na „bunga – bunga“ zabavama koje je on održavao. Berluskoni je prvobitno proglašen krivim za plaćanje Rubi za seksualne usluge dok je bila mlađa od 18 godina, ali je presuda poništena u žalbenom postupku.

Foto:REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Druženje sa Putinom

Jedan od prvih međunarodnih lidera koji je odao počast nakon Berluskonijeve smrti bio je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je italijanskog državnika nazvao „pravim prijateljem“.

Putin je u izjavi naveo: „Za mene je Silvio bio draga osoba, pravi prijatelj. Uvek sam se iskreno divio njegovoj mudrosti, njegovoj sposobnosti da donosi uravnotežene, dalekovide odluke čak i u najtežim situacijama. Njegova smrt je nenadoknadiv gubitak i velika tuga.”

Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia

Berluskoni i Putin su bili dugogodišnji saveznici, a bivši italijanski premijer je izazvao kontroverzu kada je okrivio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za ruski rat u Ukrajini.

Tokom predizborne kampanje u Italiji prošle godine, Berluskoni je rekao da se „ponovo povezao” sa Putinom i opisao sebe kao jednog od „pet pravih prijatelja” ruskog predsednika.

Slavio Musolinija

U intervjuu za Spectator 2003. godine, Berluskoni je branio postupke fašističkog diktatora Benita Musolinija.

„Musolini nikada nikoga nije ubio“, rekao je Berluskoni. U istom intervjuu, Berluskoni je rekao da su italijanske sudije „mentalno poremećene” i „antropološki različite” od drugih ljudi.

Foto:REUTERS/Stefano Rellandini/File Photo

Sukob u Evropskom parlamentu

Bivši predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i Berluskoni imali su nezaboravan sukob 2003. godine.

Prigovarajući na ton nemačkog poslanika u Evropskom parlamentu, Berluskoni je rekao: „Znam za filmskog producenta u Italiji koji snima film o nacističkim koncentracionim logorima. Preporučiću vas za ulogu Kapoa – zatvorenika koji je zadužen za druge zatvorenike. Savršen si!“

Besni Šulc je odgovorio uz aplauz poslanika: „Moje poštovanje prema žrtvama fašizma mi zabranjuje da kažem i jednu reč na to… teško je prihvatiti da predsednik Saveta koji je na funkciji, suočen i sa najmanjim prigovorom u debati, izgubi manire“.

Foto:EPA-EFE/Fabio Frustaci

Zemljotres

Tokom 2009. godine razorni zemljotres pogodio je grad Lakvila u centralnoj Italiji. Zemljotres je odneo živote oko 300 ljudi, a desetine hiljada drugih ostavio je bez krova nad glavom.

Obilazeći to područje, Berluskoni je rekao preživelima koji su živeli u šatorima za hitne slučajeve da bi trebalo da „na to gledaju kao na vikend kampovanja“.

PROČITAJTE JOŠ:

Nerviranje kraljice

Pokojna kraljica Elizabeta II je jednom navodno kritikovala Berluskonija na samitu G20 2009. Tokom snimanja porodične fotografije, Berluskoni je uzvikivao „Gospodin Obama” kod predsednika SAD.

Kraljica je na to navodno javno negodovala i rekla: „Šta je ovo, zašto mora da viče?“.

Foto:AP Photo/Kirsty Wigglesworth, Pool, File

BONUS VIDEO: In Memoriam – Silvio Berluskoni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar