Foto:privatna arhiva; GWI/Lola Claeys Bouuaert / Garden world images / Profimedia; David Talukdar/NurPhoto/ profimedia; Medien Service Mueller I Oliver Mueller / imago stock&people / Profimedia; Costfoto / ddp USA / Profimedia; shutterstock

Izuzetno jak toplotni talas pogodio je zapad Sjedinjenih Američkih Država u nedelju, a temperature su dostizale 53 stepena u Kalifornijskoj pustinji, dok su poplave nastavile da pustoše severoistok zemlje odnevši najmanje pet života, prenosi Rojters.

Agencija navodi da se blizu četvrtine američke populacije našlo u nedelju pod udarom velikih vrućina, delom zbog uporne toplotne „kupole“ koja se stacionirala iznad zapadnih saveznih država.

Upravo je toplotna „kupola“ uticala da se stvore jake kiše na severoistoku, što je prognoza koja se predviđa i narednih dana, ako ne i nedelja, saopštila je američka Nacionalna meteorološka služba.

Foto: REUTERS/Stelios Misinas

U okrugu Baks u Pensilvaniji, zbog jakog nevremena i poplava poginulo je najmanje pet osoba, a dva deteta, jedno staro dve godine, drugo devet meseci, vode se kao nestala.

„Nastavljamo potragu za decom. Ne odustajemo, uprkos svemu. Vreme jeste otežavajući faktor, ali u ovom trenutku nastavićemo sa operacijama i već smo odredili plan za ponedeljak“, rekao je u nedelju uveče šef vatrogasne službe Aper Mejkfilda, Tim Bruer.

Guverner Njujorka Kejti Houkl apelovala je na stanovnike te savezne države da izbegavaju da putuju dok ne prođu kiše, rekavši da prilikom takvih situacija automobil može postati „umesto mesta sigurnosti, mesto smrti“, ako prodre velika voda.

Foto: Michael Greifenstein/via REUTERS

Očekuje se da će se padavine smanjiti danas, ali su već opustošile dobar deo severoistoka, a najgore je prošla država Vermont.

Upozorenje na ekstremne vrućine važi od severoistoka zemlje, preko Kalifornije, do jugozapada i ka krajnjem jugu i Floridi.

POGLEDAJTE JOŠ:

U Dolini smrti i Kaliforniji zvanično je izmereno 53 stepena Celzijusa, prema podacima američke meteorološke službe, ali je najviša temperatura zabeležena u centru za posetioce Doline smrti, Furnas Kriku, gde je izmereno 56 stepeni.
Najveća temperatura zvanično priznata na planeti, od kako se vrše merenja, izmerena je upravo u Furnas Kriku, 1913. godine i iznosila je 56,7 stepeni.

Za to vreme u Feniksu u Arizoni, 17. dan zaredom zabeležena je temepratura iznad 43 stepena, pošto je izmereno 46 stepeni, a meteorolozi prognoziraju da će biti dostignut rekord iz 1974. godine, kada je 18 dana zaredom temperatura bila 43 stepena i više.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar