Jelena Trivić, Milorad Dodik Foto: Dejan Rakita/PIXSELL, Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia, Shutterstock

Građani Bosne i Hercegovine danas glasaju na Opštim izborima, a izborni sistem u BiH je jedan od najkomplikovanijih u Evropi. Najveća pažnja usmerena je na kandidate za Predsedništvo BiH, kao i za predsednika Republike Srpske. Rezultati će biti poznati večeras nešto posle 20 časova, dok se birališta zatvaraju u 19 časova.

Najnovije ankete pokazuju da Željka Cvijanović ima najveće šanse za postane član Predsedništva Federacije, dok Jelena Trivić ozbiljno preti da ugrozi Milorada Dodika u Republici Srpskoj.

Biračka mesta se otvaraju u 7 sati, a prema Izbornom zakonu BiH, u toku 24 sata pre otvaranja biračkih mesta na teritoriji Bosne i Hercegovine ne sme biti nikakvog medijskog izveštavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Foto:AP Photo/Darko Vojinovic

Kako izgledaju izbori

Glasači će pred sobom imati četiri biračka listića. Jedan za izbor člana Predsedništva BiH, a drugi za delegate Parlamentarne skupštine BiH, što su institucije na nivou čitave države.

Pored toga, građani biraju i predsednika i potpredsednika Republike Srpske, kao i poslanike Narodne Skupštine RS. Iz Centralne izborne komisije BiH saopštili su da će se na izbornim listićima naći 127 političkih subjekata, od čega su 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata.

Na listićima će ukupno biti 7.257 kandidata, a oni se mogu naći na zajedničkoj listi koja ima više od 150 stranica.

Ko su kandidati za Predsedništvo BiH?

Bosna i Hercegovina ima tri predsednika – po jednog iz redova Bošnjaka, Hrvata i Srba, koji čine tri konstitutivna naroda, a oni zajedno predstavljaju Predsedništvo BiH.

Željko Komšić, Milorad Dodik i Sefik Džaferović Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Biraju se na mandat od četiri godine, drugog kruga izbora nema, a na mestu predsedavajućeg menjaju se na svakih osam meseci.

Za srpskog predstavnika postoji pet kandidata – Borislav Bijelić (Stranka Život), Željka Cvijanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata), Mirko Šarović (Srpska demokratska stranka), Vojin Mijatović (Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu) i Nenad Nešić (Demokratski narodni savez).

Glavni favorit u toj trci je Željka Cvijanović iz SNSD, koja je u prethodnom mandatu bila predsednica Republike Srpske.

Najzanimljivije je bilo u kampanji za člana Predsedništva BiH, i to kada su u pitanju kandidati iz reda bošnjačkog naroda, gde učestvuju Bakir Izetbegović (SDA), Denis Bećirović (zajednički kandidat opozicije) i Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država).

Bakir Izetbegović Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Iako je na prethodnim izborima 2018. godine bilo pet kandidata za hrvatskog predstavnika, sada ih ima samo dva – Borjana Krišto iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ) i Željko Komšić iz Demokratskog fronta (DF).

Okršaj Dodika i Trivićeve u Srpskoj

Republikom Srpskom u kojoj većinski žive Srbi u poslednjih 20 godina suvereno vlada Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNDS) Milorada Dodika.

Pročitajte još:

Najveći rivali su im upravo SDS i PDP, čiji je osnivač Mladen Ivanić 2014. godine uspeo da pobedi kandidata SNDS-a u trci za srpskog člana Predsedništva BiH.

Ove godine je spisak kandidata za predsednika Republike Srpske prilično dug, imajući u vidu da se na njemu nalazi 31 ime.

Međutim, veliki broj kandidata ne znači nužno i veću neizvesnost. Praktično od početka izborne kampanje, žestoka borba vodi se između Milorada Dodika i Jelene Trivić, kandidatkinje Partije demokratskog progresa (PDP).

Iako tokom proteklih meseci nije došlo do direktnog sučeljavanja Dodika i Trivićeve, brutalna kampanja se vodila na društvenim mrežama i drugim frontovima.

Jelena Trivić Foto:Dejan Rakita/Pixsell

Tako je Dodik iz nedelje u nedelju konstruisao afere u kojima je navodno učestvovala Jelena Trivić, kao i članovi njene partije.

Možda je upravo trud njegovog SNSD-a doveo do preokreta situacije. Rezultati anketa koji su objavljeni tik pre izbornog dana pokazuju da bi kandidatkinji Trivić podršku dalo 47,2 odsto birača, dok je na drugom mestu Dodik sa 44,9 odsto podrške.

BONUS VIDEO Vučić o Kosovu i Metohiji sa Porfirijem i Dodikom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare