Jelena Trivić, Milorad Dodik Foto: Dejan Rakita/PIXSELL, Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia, Shutterstock

Građani Bosne i Hercegovine glasaće u nedelju na Opštim izborima, a izborni sistem u BiH je jedan od najkomplikovanijih u Evropi. Najveća pažnja usmerena je na kandidate za Predsedništvo BiH, kao i za predsednika Republike Srpske. Najnovije ankete pokazuju da Željka Cvijanović ima najveće šanse za postane član Predsedništva Federacije, dok Jelena Trivić ozbiljno preti da ugrozi Milorada Dodika u Republici Srpskoj.

Biračka mesta otvaraju se u nedelju, 2. oktobra, u 7 sati, a prema Izbornom zakonu BiH, u toku 24 sata pre otvaranja biračkih mesta na teritoriji Bosne i Hercegovine ne sme biti nikakvog medijskog izveštavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Kako izgledaju izbori

Glasači će pred sobom imati četiri biračka listića. Jedan za izbor člana Predsedništva BiH, a drugi za delegate Parlamentarne skupštine BiH, što su institucije na nivou čitave države.

Foto: N1/BiH

Pored toga, građani biraju i predsednika i potpresednika Republike Srpske, kao i poslanike Narodne Skupštine RS. Iz Centralne izborne komisije BiH saopštili su da će se na izbornim listićima naći 127 političkih subjekata, od čega su 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata.

Na listićima će ukupno biti 7.257 kandidata, a oni se mogu naći na zajedničkoj listi koja ima više od 150 stranica.

Ko su kandidati za Predsedništvo BiH?

Bosna i Hercegovina ima tri predsednika – po jednog iz redova Bošnjaka, Hrvata i Srba, koji čine tri konstitutivna naroda, a oni zajedno predstavljaju Predsedništvo BiH.

Željka Cvijanović Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Biraju se na mandat od četiri godine, drugog kruga izbora nema, a na mestu predsedavajućeg menjaju se na svakih osam meseci.

Za srpskog predstavnika postoji pet kandidata – Borislav Bijelić (Stranka Život), Željka Cvijanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata), Mirko Šarović (Srpska demokratska stranka), Vojin Mijatović (Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu) i Nenad Nešić (Demokratski narodni savez).

Glavni favorit u toj trci je Željka Cvijanović iz SNSD, koja je u prethodnom mandatu bila predsednica Republike Srpske.

Najzanimljivije je bilo u kampanji za člana Predsedništva BiH, i to kada su u pitanju kandidati iz reda bošnjačkog naroda, gde učestvuju Bakir Izetbegović (SDA), Denis Bećirović (zajednički kandidat opozicije) i Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država).

Zeljko Komsic
Željko Komšić Foto:NICOLAS NICOLAS MESSYASZ / Sipa Press / Profimedia

Iako je na prethodnim izborima 2018. godine bilo pet kandidata za hrvatskog predstavnika, sada ih ima samo dva – Borjana Krišto iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ) i Željko Komšić iz Demokratskog fronta (DF).

Okršaj Dodika i Trivićeve u Srpskoj

Republikom Srpskom u kojoj većinski žive Srbi u poslednjih 20 godina suvereno vlada Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNDS) Milorada Dodika.

Najveći rivali su im upravo SDS i PDP, čiji je osnivač Mladen Ivanić 2014. godine uspeo da pobedi kandidata SNDS-a u trci za srpskog člana Predsedništva BiH.

Jelena Trivić Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Ove godine je spisak kandidata za predsednika Republike Srpske prilično dug, imajući u vidu da se na njemu nalazi 31 ime.

Međutim, veliki broj kandidata ne znači nužno i veću neizvesnost. Praktično od početka izborne kampanje, žestoka borba vodi se između Milorada Dodika i Jelene Trivić, kandidatkinje Partije demokratskog progresa (PDP).

POGLEDAJTE JOŠ:

Iako tokom proteklih meseci nije došlo do direktnog sučeljavanja Dodika i Trivićeve, brutalna kampanja se vodila na društvenim mrežama i drugim frontovima.

Tako je Dodik iz nedelje u nedelju konstruisao afere u kojima je navodno učestovovala Jelena Trivić, kao i članovi njene partije.

Možda je upravo trud njegovog SNSD-a doveo do preokreta situacije. Najnovije ankete pokazuju da bi kandidatkinji Trivić podršku dalo 47,2 odsto birača, dok je na drugom mestu Dodik sa 44,9 odsto podrške.

BONUS VIDEO Vučić o Kosovu i Metohiji sa Porfirijem i Dodikom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar