Jelena Trivić Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Po prvi put nakon 20 godina, ankete pokazuju da bi vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika mogao da ostane bez vlasti, i to zbog samo jedne žene - Jelene Trivić, kandidatkinje Partije demokratskog progresa (PDP) za predsednicu Republike Srpske.

Republikom Srpskom u kojoj većinski žive Srbi u poslednjih 20 godina suvereno vlada Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNDS) Milorada Dodika.

Najveći rivali su im upravo SDS i PDP, čiji je osnivač Mladen Ivanić 2014. godine uspeo da pobedi kandidata SNDS-a u trci za srpskog člana Predsedništva BiH.

Milorad Dodik Foto:Tanjug/Gavriil Grigorov/TASS Host Photo Agency Pool via AP

Ove godine je spisak kandidata za predsednika Republike Srpske prilično dug, imajući u vidu da se na njemu nalazi 31 ime.

Međutim, veliki broj kandidata ne znači nužno i veću neizvesnost. Praktično od početka izborne kampanje, žestoka borba vodi se između Milorada Dodika i Jelene Trivić, kandidatkinje Partije demokratskog progresa (PDP).

Iako tokom proteklih meseci nije došlo do direktnog sučeljavanja Dodika i Trivićeve, brutalna kampanja se vodila na društvenim mrežama i drugim frontovima.

Jelena Trivić, Milorad Dodik Foto: Dejan Rakita/PIXSELL, Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia, Shutterstock

Tako je Dodik iz nedelje u nedelju konstruisao afere u kojima je navodno učestovovala Jelena Trivić, kao i članovi njene partije.

Možda je upravo trud njegovog SNSD-a doveo do preokreta situacije. Najnovije ankete pokazuju da bi kandidatkinji Trivić podršku dalo 47,2 odsto birača, dok je na drugom mestu Dodik sa 44,9 odsto podrške.

Ko je Jelena Trivić?

Jelena Trivić srpska je srpska političarka, univerzitetska profesorka i doktorka ekonomskih nauka. Aktuelna je narodna poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srpske i potpredsednica Partije demokratskog progresa (PDP).

POGLEDAJTE JOŠ:

Rođena je 8. avgusta 1983. godine u Banjaluci, gde je završila je Ekonomski fakultet. Magistrirala je na Univerzitetu u Bolonji, a doktorirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Vanredni je profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. Na izborima za narodne poslanike Republike Srpske 2018. izabrana je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske ispred Partije demokratskog progresa (PDP). Član je skupštinskog Odbora za trgovinu i turizam i Odbora za finansije i budžet.

BONUS VIDEO Vučić o Kosovu i Metohiji sa Porfirijem i Dodikom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare