Foto: Stringer / Sputnik / Profimedia

Ruski opoziocioni portal Meduza objavio je satelitske snimke od 1. oktobra, koji pokazuju da je značajan broj brodova ruske Crnomorske flote prebačen iz Sevastopolja na poluostrvu Krim u Novorosijsk u Rusiji.

Kako je preneto, u Novorosijsku se sada nalaze fregate projekta 11356 „Admiral Esen“ i „Admiral Makarov“, tri dizel podmornice, pet velikih desantnih brodova i nekoliko malih raketnih brodova.

Satelitski snimci od 2. oktobra pokazali su veliki desantni brod, minolovce i mali raketni brodovi u Feodosiji na aneksiranom Krimu.

Sudeći po tim snimcima, četiri velika desantna broda projekta 775 i podmornica klase „Kilo“ ostala su u Sevastopolju.

CAST (Center for Analysis of Strategies and Technologies) je na svom Telegram kanalu napisao da je Crnomorska flota „još jednom u svojoj istoriji napravila tradicionalni manevar“ od Sevastopolja do Novorosije.

Prema bivšem norveškom oficiru i OSINT (Open Source Intelligence) analitičaru Tordu Are Iversenu povlačenje brodova ne znači da je flota potpuno nestala.

„Postojala je oseka od Sevastopolja ka drugim bazama tokom celog rata, posebno nakon ukrajinskih napada, ali onda raspoređivanje brodova ima tendenciju da se vrati u pređašnje pozicije“, napisao je on na platformi „X“, a preneo portal.

Pročitajte još...

Udari na objekte Crnomorske flote Rusije i pretnja ATACMS (raketa dugog dometa), koje bi Ukrajina uskoro mogla da dobije, primorali su ruske vojne komandante da prebace brodove dalje od linije fronta.

ATACMS, poput projektila „Storm Shadow“, udaraju na osnovu koordinata cilja. Krstareće rakete koje se lansiraju iz vazduha nisu pogodne za mobilne ciljeve kao što su brodovi, osim ako nisu usidreni, jer koordinate napada moraju biti postavljene na zemlji pre nego što avion-nosač poleti, i ceo proces, od postavljanja cilja do samog udara, može da traje i nekoliko sati. ATACMS zahteva samo nekoliko minuta između postavljanja cilja i lansiranja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar