Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Uprkos upozorenjima Revolucionarne garde i paravojnih snaga Basidž o zabrani protesta, iranski studenti su se i danas okupili na univerzitetima širom zemlje, što je izazvalo sukobe s policijom, javlja Rojters pozivajući se na snimke s društvenih mreža.

U protestima širom Irana, koji su počeli zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, poginulo je najmanje 250 demonstranata, a na stotine njih je uhapšeno.

Komandant iranske Revolucionarne garde Hosein Salami upozorio je ranije demonstrante da je subota poslednji dan za njihov izlazak na ulice.

Protest Foto:Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bezbednosne snage su pokušale da blokiraju studente u univerzitetskim zgradama, ispaljivajući suzavac i u nekim slučajevima tukući demonstrante palicama, koji su skandirali „osramoćeni Basidž gubi se“ i „Smrt Hamneiju“.

Mahsa Amini (22) preminula je u istražnom zatvoru iranske policije za moral, gde je bila zatvorena zbog „neprikladnog odevanja“, nakon čega su izbili masovni protesti širom zemlje, a iranska policija je reagovala upotrebom sile.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prvobitno su protesti počeli kao gnev zbog smrti Aminijeve, ali su prerasli u narodnu pobunu ljudi iz svih slojeva društva, navode zapadne novinske agencije.

Studenti i žene imaju istaknutu ulogu u protestima, paleći svoje marame dok masa poziva na smrt vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija i rušenje Islamske republike, prenosi Rojters.

Vlast u Teheranu optužuje SAD i druge zapadne zemlje za umešanost u proteste.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar