Nobel

Ambasador Irana neće moći da prisustvuje ceremoniji dodele Nobelove nagrade u Stokholmu zbog "ozbiljne i eskalirajuće situacije" u Iranu, saopštila je danas privatna fondacija koja upravlja prestižnom nagradom.

„Verujemo da, u skladu sa ozbiljnom i eskalirajućom situacijom, iranskom ambasadoru ne treba uručiti pozivnicu za ceremoniju dodele Nobelove nagrade“, saopštila je Nobelova fondacija.

U Iranu već duže vreme traju sukobi i između iranske policije i demonstranata koji protestuju zbog smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini koju je policija za moral odvela  u „centar za prevaspitavanje“ na časove skromnosti, jer navodno nije nosila hidžab po strogim iranskim propisima. Nakon višednevnog zlostavljanja devojka je umrla u pritvoru.

Podsetimo, ranije ove nedelje, izaslanicima Rusije i Belorusije takođe je zabranjeno da prisustvuju svečanom događaju u Stokholmu zbog rata u Ukrajini.

Obično, ambasadorima u Švedskoj se dodeljuje pozivnica za ceremoniju koja se održava 10. decembra.

Nobelova nagrada se uvek dodeljuje 10. decembra, kada je godišnjica smrti osnivača nagrade Alfreda Nobela, koji je umro 1896. godine.

BONUS VIDEO: Veliki protesti u Iranu zbog ubijene žene 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar