Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE, BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Američki milijarder Ilon Mask koji se trenutno nalazi u centru svetske pažnje zbog kupovine Tvitera i drastičnih promena na ovoj društvenoj mreži, a njegova sestra takođe je odabrala javni posao, u kom je prilično uspešna. Toska Mask (48), koja stoji iza kompanije "Pašnfliks", koja ekranizuje ljubavne romane i emituje ih posvećenoj publici, nedavno je istakla da brata milijardera retko kada pita savet.

Ljubavni romani su najpopularniji žanr knjiga u SAD, a Mask na to tržište ulazi sa pričama o moćnim ženskim glavnim likovima i zgodnim muškarcima sa isklesanim trbušnjacima. Neke filmova i sama režira.

„Pašnfliks se posebno fokusira na prilagođavanje ljubavnih romana upravo onako kako su to fanovi i autori zamislili. Fokusiramo se na povezanost, komunikaciju i kompromis i uklanjamo sramotu iz seksualnosti, posebno za žene, jer to osnažuje žene da priznaju i traže zadovoljstvo“, rekla je ona.

Njena strast prema romantičnim filmovima seže u prošlost

Deca iz porodice Mask – Ilon, Toska i njihov brat, rođeni su u Južnoj Africi i proveli su jedan deo života u Kanadi pre nego što su došli u SAD. Njihov otac Erol je inženjer i bavi se nekretninama, dok je njihova majka radila kao model, prenosi CNN.

Toska je pohađala filmsku školu na Univerzitetu Britanske Kolumbije u Vankuveru i nakon diplomiranja se preselila u Kaliforniju. Tri meseca je radila za jednu od kompanija svog brata, Zip2.

Toska Mask Foto: Paras Griffin / Getty images / Profimedia

„Shvatila sam svaki put kada bih izašla iz sveta filma da jednostavno nistam srećna. To nije bila stvar za mene“, rekla je ona.

Nakon kratkog boravka u kancelariji kanadske medijske kompanije Alijansa Atlantis u Los Anđelesu, počela je da režira i producira filmove još u svojim dvadesetim godinama.

Mask je producirala ljubavne filmove za kanale Lajftajm i Halmark, a 2005. godine je pokrenula strip veb seriju Tiki bar tv.

Ona ne traži savet od Ilona, osim ako joj baš nije potreban

Zatim je na red došao Pašnfliks. Njena priča o uspehu je klasična priča o tome kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore. Pre otprilike pet godina, Mask je dobila mejl o žene koja je želela da svoj scenario pretoči u film. Toski se dopao scenario ali nije bilo mnogo zainteresovanih kompanija za produkciju tog filma.

„Ljudi zapravo nisu toliko bili zainteresovani jer je bio previše rizičan. Bio je to film za odrasle sa malo reinkarnacije, tako neke stvari. To jednostavno nije bila jedna od onih stvari koje bi obična televizijska mreža želela da uradi“, navela je.

Ilon Mask
Ilon Mask; Foto: EPA-EFE/Carina Johansen

Ali Mask je upoznala Džoani Kejn u Los Anđelesu i zbližile su se zbog zajedničke strasti prema ljubavnim romanima. Tokom tog razgovora, Kejn je iznela ideju o prevaranju ljubavnih romana u filmove i kreariranju platforme za striming za njih.

I tako je nastao Pašnfliks, sa Toskom na čelu i Džoani kao suosnivačem.

„Nismo imale investitore. Morale smo da izađemo i da tražimo svakog od njih. Mi smo jurile svakog prijatelja, člana prodice, svakog samo za tu malu investiciju. Bilo je teško. Prvi novac je uvek najteže naći“, rekla je ona.

Mask odbija da kaže da li je njen brat Ilon bio jedan od prvih investitora. Ali ističe da uvek može da računa na svoja dva brata, da joj daju savet oko poslovnih poduhvata. Trude se da ih ne pita za savet, osim ako joj baš nije potreban.

„Ako tražim savet, ne sumnjam da će mi ga Ilon dati. A onda moram da ga prihvatim jer će biti u pravu. Dakle, morate zaista da želite da znate šta želite da pitate. Ali većinu vremena koje provodim sa svojom porodicom, pričamo o porodičnim stvarima“, dodala je.

Pašnfliks je do sada producirao više od 20 dugometražnih i kratkih filmova. Kompanija ima tim u čijem je jezgru sedmoro ljudi. Pored proizvodnje sopstvenog sadržaja, Pašnfliks takođe licencira filmove za svoju platformu.

Toska Mask Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

„Mislim da je najveći izazov za Pašnfliks to što ne možemo da proizvedemo dovoljno sadržaja da zadovoljimo svoje fanove“, rekla je Mask.

„U srcu sam pripovedač“

Mask živi u predgrađu Atlante sa svoje dvoje dece, devetogodišnjim blizancima koji su začeti putem vantelesne oplodnje pomoću anonimnog donora sperme.

PROČITAJTE JOŠ:

Sprema se da putuje sa njima u Italiju kako bi snimila novi film. Planira da svi uživaju u sladoledu u Firenci i da posete potom Oksford u Engleskoj, kako bi njena deca videla neke od lokacija na kojima su snimani filmovi o Hariju Poteru.

Kao samohrana majka, Mask kaže da se čudi putu koji ju je doveo do posla koji voli.

Ona se nada da će Pašnfliks pomoći da se velika imena filmske industrije ubede da je ekranizacija ljubavnih romana vredna investicija.

„Svet zabave kontrolišu uglavnom muškarci. Na kraju dana, odluke imaju tendenciju da se kolebaju prema muškoj, a ne prema ženskoj publici. One takođe imaju tendenciju da više govore o viktimizaciji žena nego o seksualno slobodnim ili seksualno osnaženim pričama o ženama“, navela je.

Ali za nju postoji i jednostavniji razlog za filmske poduhvate.

„U srcu sam pripovedač, samo želim da mogu da priča priče“, zaključila je Mask.

BONUS VIDEO: Kako je Mask razbeseneo svet poređenjem Kosova i Ukrajine