Foto; Laurence Mouton / PhotoAlto / Profimedia; Shutterstock

Jesen je tek počela, ali nije prerano da vidimo kako će izgledati zima, pogotovo imajući u vidu činjenicu da može da bude drastičnija od prethodnih godina, i to sve zbog meteorološkog fenomena El Ninjo. Ova zima će biti prva u poslednjih nekoliko godina kada će se osetiti posledice te klimatske pojave, koja ima veliki uticaj na vremenske prilike tokom najhladnijih meseci u godini.

El Ninjo je jedna od tri faze južne oscilacije, koja prati promene temperature vode u Tihom okeanu. Ova faza nastaje kada temperature okeana tokom dužeg vremenskog perioda budu iznad proseka.

Foto: Tanjug/Elias Funez/The Union via AP

Prema podacima Nacionalnog centra za okeane i atmosferu (NOAA), El Ninjo je ove godine počeo u junu, a očekuje se da će ove zime biti posebno jak i da će trajati barem do početka proleća 2024. godine.

Njegov hladni pandan – La Ninja, imala je glavnu ulogu u protekle tri zime širom Sjedinjenih Američkih Država, održavajući jug suvim, dok su delovi Zapada bili pod belim pokrivačem.

Kako bi mogla izgledati ova zima?

Ne postoje dve iste El Ninjo zime, ali mnoge imaju zajedničke trendove temperatura i padavina.

Foto: Tanjug/Darren Calabrese /The Canadian Press via AP

Jedan od glavnih razloga je položaj mlazne struje, koja se često pomera na jug tokom zime El Ninja. NOAA navodi da ova promena obično donosi vlažnije i hladnije vreme na jugu, dok sever postaje suvlji i topliji.

Pošto je mlazna struja u suštini reka vazduha kroz koju protiču oluje, one mogu da se kreću preko juga sa povećanom učestalošću tokom zime El Ninja. Više oluja znači više padavina, i to obično od juga do jugoistoka.

Kombinacija hladnijeg vremena i čestih padavina takođe može da poveća šanse da na jugu dođe do ledene kiše, susnežice i snega.

Foto: Tanjug/David Góra via AP

El Ninjo obično dovodi do blaže zime na severu, od severozapada Pacifika do Stenovitih planina. Pojedinačne oluje i dalje mogu da se formiraju i donesu ektremnu hladnoću ili jaki sneg u ove regione, ali to su retki slučajevi.

Ovo bi bila loša vest za delove Srednjeg zapada koji se takođe suočavaju sa ekstremnim nivoima suše, kao i za snežni pokrivač na severozapadu Pacifika, koji je uzred rečeno ključni izvor vode za region.

Zimski obrasci El Ninja nisu česti u Kaliforniji, na jugozapadu i severoistoku.

Foto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Učestalost oluja i porast padavina širom Kalifornije i delova jugozapada mogu zavisiti od ukupne jačine El Ninja. Jači El Ninjo može dovesti do brojnijih oluja, kiše na niskim nadmorskim visinama i snega na planinama, dok bi slabija verzija ovog fenomena mogla da „osuši“ jugozapad.

Foto:USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Ipak, osvrtom na prošle zime El Ninja može da se izvuče prognoza kako bi predstojeća zima mogla da izgleda.

Između 2018. i 2019. godine, El Ninjo je bio slabiji i zabeleženo je nekoliko značajnih oluja, poput jedne u decembru. Te sezone bilo je najviše padavina ikada zabeleženih na kopnu, a takođe u većem delu istočnog dela zemlje zabeležene su temperature iznad proseka.

Pročitajte još...

Prema podacima NOAA, snažan El Ninjo učinio je zimu između 2015. i 2016. godine najtoplijom, ikada zabeleženom. Međutim, topla zima nije sprečila velike snežne oluje, uključujući smrtonosnu mećavu koja je zaustavila putovanja na istočnoj obali.

Zima 2009. i 2010. godine bila je prilično hladna širom južnih i centralnih Sjedinjenih Američkih Država, a veoma vlažno i snežno je bilo duž istočne obale, navode podacima NOAA. Ta zimska sezona bila poznata po velikim mećavama koje su zahvatile severoistok zemlje.