Foto:Tanjug/Europa Press via AP/Wikipedia/Feng Yu / Alamy / Alamy / Profimedia/NASA / Sciencephoto / Profimedia

Prirodni klimatski fenomen El Ninjo počeo je u Tihom okeanu, objavila je američka Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA). Naučnici smatraju da će El Ninjo 2024. godinu verovatno učiniti najtoplijom godinom otkad postoje merenja, a mogao bi da donese sušu Australiji i delu Azije, više kiše južnom delu SAD-a i da oslabi indijski monsun. El Ninjo, takođe, pojačava uslove suše u Africi.

„U zavisnosti od svoje jačine, El Ninjo može da izazove niz posledica, kao što je povećanje rizika od obilnih padavina i suša na određenim lokacijama širom sveta. Klimatske promene mogu da pogoršaju ili ublaže određene uticaje povezane s El Ninjom. Na primer, El Ninjo bi mogao da dovede do novih temperaturnih rekorda“, rekla je za BBC Mišel Leheruks, meteorološkinja iz NOAA-e.

Foto: Shutterstock

La Njinja

Fenomen El Ninjo prvi su primetili peruanski ribari davne 1600. godine. Primetili su da su tople vode dostigle vrhunac u blizini Amerike u decembru i nazvali su događaj „El Ninjo de Navidad“, što na španskom znači Hristovo dete.

„El Ninjo je jedna od faza ENSO (El Ninjo-Southern Oscillation – južna oscilacija) pojave. Radi se o pozitivnim anomalijama temperature mora, za koje je uočeno da se najčešće jave oko Božića prvenstveno u priobalju Ekvadora i Perua, a mogu da potraju nekoliko meseci. Zbog porasta temperature mora smanjuje se količina ribe. Te anomalije se, osim lokalno uz obalu južne Amerike, mogu proširiti i dalje, u centralni Pacifik“, objasnila je Lidija Srnec, meteorološkinja iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Italija Rim vrućina Foto:EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Suprotni klimatski fenomen je La Ninja, što na španskom znači devojčica. Dok traje La Ninja, pasati duvaju velikom snagom preko celog Tihog okeana. Pritom potiskuju površinski sloj okeana niz vetar i uzrokuju uzlazno strujanje u moru i snižavanje površinske temperature u centralnom i istočnom delu Tihog okeana.

Posledice po Evropu

„Tokom El Ninja zimi su jače izražene struje iznad istočnog Pacifika, a putanje tropskih oluja i frontalnih sistema su statistički različite od uobičajenih. Uočavaju se područja s povišenim temperaturama vazduha, ali i prostorno značajno suvlji delovi uz bliže kontinente. Suprotno se uočava tokom La Ninje“, naglasila je Srnec, koja se uticajem fenomena ENSO bavila u svom magistarskom radu.

Foto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

„S obzirom na udaljenost izvornog mesta nastanka El Ninja i La Ninje od Evrope te na brojne druge bliže modifikatore vremena, kao što je severnoatlantska oscilacija, NAO, nije jednostavno odrediti koliki je uticaj ENSO-a na vreme kod nas. Efekt nije isti i može da se opazi s razmakom u vremenu“, dodala je Srnec.

Od devet do 12 meseci

Pročitajte još...

„Epizode El Ninja i La Ninje obično se događaju svake dve do sedam godina i obično traju devet do 12 meseci. Ne izmenjuju se strogo periodično: događaji La Ninje ređi su od epizoda El Ninja. Ali, između 2020. i 2022. godine severna hemisfera imala je tri epizode La Ninje zaredom. Tokom epizode El Ninja globalne temperature rastu za oko 0,2 stepeni Celzijusa, a padaju za oko 0,2 tokom La Ninje“, objavio je britanski Met Ofis.

„Sada je El Ninjo u porastu, ali stvarno se čini da će dostići vrhunac intenziteta krajem ove godine. Novi rekord za globalnu temperaturu 2024. godine definitivno je verovatan, a zavisi od toga koliko će ovaj El Ninjo biti snažan“, rekao je za BBC Adam Šaif, iz Met Ofisa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar