Dmitro Kuleba Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba ocenio je da je sastanak Saveta ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak bio istorijski i naveo da su pripreme za samit Evropskog saveta u punom jeku.

„Bio je to istorijski, da ne kažem epski sastanak Saveta ministara spoljnih poslova EU. Poslednji put se sećam tako iskrenog razgovora u ovom formatu u prvim danima potpune invazije, kada se razgovaralo o isključenju ruskih banaka iz SWIFT-a. Krajem nedelje očekuju nas važne odluke na samitu Evrosauna. Pripreme su u punom jeku, dodaju se novi elementi“, naveo je Kuleba sinoć na Instagramu.

Foto:Tomohiro Ohsumi/Pool Photo via AP

On je dodao da je nakon sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU razgovarao sa sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom, koji je obavestio da će Evropska komisija danas predstaviti nacrt odluke o korišćenju prihoda od zamrznute ruske imovine za potrebe Ukrajine.

„Već duže vreme insistiramo na potrebi za takvim mehanizmom. Detaljno ćemo proučiti ponudu naših evropskih partnera“, rekao je ukrajinski ministar.

POGLEDAJTE JOŠ:

U Briselu je juče održan Savet ministara spoljnih poslova EU, kojem je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Ukrajine.
Savet ministara spoljnih poslova EU trebalo bi da usaglasi stavove država članica u vezi sa početkom pregovora Ukrajine o članstvu u Uniji i izdvajanja 50 milijardi evra finansijske podrške do 2027. godine, kao i u pogledu povećanja vojne podrške za Ukrajinu.

Ova pitanja će se krajem ove nedelje razmatrati na nivou šefova država i vlada zemalja EU, koji će se sastati u Briselu u formatu Evropskog saveta 14-15. decembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar