Benjamin Netanjahu Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanjahu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Ključna svedokinja na suđenju za korupciju bivšem premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu potvrdila je da joj je njen šef milijarder naredio da Netanjahuu u vreme kada je bio na funkciji isporučuje šampanjac, cigare i skup nakit.

Skupi pokloni kojima su bogati prijatelji obasipali bivšeg izraelskog lidera su u fokusu jednog od tri slučaja korupcije za koje je optužen.

Netanjahuu se sudi za prevaru, zloupotrebu polažaja i primanje mita, a on sve optužbe odbacuje kao deo pokušaja da se zbaci sa vlasti.

Dugogodišnja pomoćnica jednog od Netanjahuovih prijatelja Hadas Klajn posvedočila je da Netanjahuovi „vole poklone i vole roze šampanjac i cigare za Bibija“.

Suđenje Netanjahuu traje već više od godinu dana, a sada su na redu optužbe da je, dok je bio premijer, primao poklone vredne stotine hiljada dolara od holivudskog producenta Arnona Milhana i australijskog milijardera Džejmsa Pakera.

Klajn, Milhanova dugogodišnja pomoćnica, rekla je u jerusalimskom okružnom sudu da je dobila instrukcije da kupuje poklone za premijera i njegovu suprugu kako bi Milhan bio u njihovoj milosti.

„Ne možete doći praznih ruku, jer ako dođete praznih ruku nećete ponovo biti pozvani“, rekla je ona sudu, kako prenose izraelski mediji.

U današnjem, dodatnom svedočenju Klajn je pokazala račune za cigare koje su koštale oko 12.000 dolara i opisala zahteve supruge tadašnjeg premijera Sare Netanjahu za boce šampanjca i nakit.

U emotivnom svedočenju Klajn je takođe navela da je bila izložena maltretiranju i da je Netanjahuova supruga vrištala na nju ako ne bi obezbedila tražene poklone.

U optužnici se tvrdi da je Netanjahu koristio poziciju na vlasti da promoviše Milhanove interese, što predstavlja konflikt javnih dužnosti i ličnog prijateljstva.

Netanjahu je činio lične usluge Milhanu i između ostalog tražio od zvaničnika SAD da produže Milhanovo pravo na boravak u toj zemlji i izraelske propise o izuzeću povratnika od prijavljivanja stranog prihoda.

Bivši premijer poriče sve optužbe i kaže da nije radio u korist Milhanovih interesa već povremeno protiv, te da su razmene poklona bili prijateljski gestovi.

Netanjahu je takođe optužen da je pokušao da utiče da jedan tiražni izraelski list povoljno izveštava o njemu promovišući propis na štetu rivalskih novina.

U trećem slučaju nazvanom Slučaj 4000, Netanjahu se optužuje za promovisanje propisa vrednih stotine miliona dolara u korist vlasnika izraelskog telekomunikacionog giganta Bezek, u zamenu za takođe pozitivno izveštavanje na novinskom sajtu Vala.

U Izraelu će 1. novembra biti održani peti izbori za manje od četiri godine.

U toj zemlji već dugo traje politička kriza jer u četiri prethodna ciklusa izbora nije bilo jasnog pobednika, najviše zbog podela u javnosti u odnosu na Netanjahuovu sposobnost da vlada dok mu se sudi.

Netanjahu je smenjen pošto je 12 godina neprekidno bio premijer, kada se osam ideološki različitih partija u junu 2021. udružilo i obrazovalo koalicionu vladu.

Te partije su imale malo šta zajedničkog osim želje da zbace Netanjahua. Vladajuća koalicija je nedavno izgubila većinu u parlamentu (Knesetu) i raspisani su novi izbori.

Netnjahuov konzervativni Likud je najveći u parlamentu i procenjuje se da će osvojiti najviše poslaničkih mandata, ali kao i na prethodnim izborima obrazovanje vladajuće koalicije neće biti lak zadatak u vreme kada rastu troškovi života i inflacija.

BONUS VIDEO: Al Džazirina novinarka ubijena u Izraelu

Komentari

Svi komentari (0)