Foto:Oleg Pereverzev/NurPhoto / Shutterstock Editorial ; Maxym Marusenko/NurPhoto; Sergei Bobylev / TASS; Alexander NEMENOV / AFP

Ukrajinske trupe svaki dan ispaljuju hiljade granata na ruske mete, koristeći artiljeriju koju su im isporučile SAD i drugi saveznici. Ali nakon višemesečne prekomerne upotrebe, artiljerijsko oružje se masovno kvari i izgara u borbi, piše Njujork tajms.

Trećina od otprilike 350 haubica zapadne proizvodnje u svakom je trenutku van pogona, tvrde američki vojni izvori. Šest metara duga i pola tone teška cev haubice prevelika je i preteška da bi je zamenili vojnici na terenu. Zato je američka vojska u Poljskoj postavila postrojenje za popravak ukrajinske vojne opreme, otkriva Njujork tajms.

Oružje zapadne proizvodnje spasilo je Ukrajince kada im je počelo ponestajati punjenja za sopstvene haubice iz sovjetske ere. Sada je redovno održavanje artiljerijskog oružja jednako važno za ukrajinsku vojsku kao i snabdevanje opremom.

Nakon što je Ukrajincima zafalilo granata za artiljeriju sovjetske proizvodnje kakvu je njihova vojska naučila koristiti, jedno od najvažnijih ukrajinskih oružja postale su haubice po NATO standardima od 155 milimetara, s obzirom da saveznici imaju velike zalihe prikladnih granata, prenosi Jutarnji list.

Foto:profimedia.rs

Pentagon je poslao 142 haubice M777 u Ukrajinu, dovoljno za opremanje oko osam bataljona, stoji u najnovijim informacijama o američkoj vojnoj pomoći Ukrajini. Ukrajinske trupe koristile su ih za napad na neprijateljske trupe i njihova zapovedna mesta malim brojem precizno navođenih projektila, pa i za postavljanje malih protivtenkovskih minskih polja.

Velike količine granata ispale se svakodnevno u Ukrajini. Rusija je zamolila Severnu Koreju za vojnu pomoć, piše Njujork tajms, a Ukrajina traži više granata od svojih saveznika.

Sjedinjene Države isporučile su Ukrajini stotine hiljada komada municije od 155 milimetara i obavezale su se da će obezbediti ukupno gotovo milion granata iz vlastitog inventara i privatnih skladišta.

PROČITAJTE JOŠ:

Granate od 155 milimetara primili su i od drugih saveznika. Neke od tih granata nisu testirane za korišćenje u određenim haubicama, pa se u borbi otkrilo da neke brže troše cevi, prenosi Njujork tajms. Takve haubice prebacuju se u Poljsku na popravku. Ukrajinski zvaničnici rekli su da bi želeli da lokacije za održavanje budu bliže prvim linijama, kako bi se oružje moglo što pre vratiti u borbu.

Rob Li, vojni analitičar na Institutu za istraživanje spoljne politike, rekao je da ti problemi ne iznenađuju, jer su Ukrajinci dobili oružje, a da nisu u potpunosti obučeni za njegovo korišćenje, pa su onda odmah bačeni u borbu. Haubice su veliko artiljerijsko oružje koje se puni granatama koja svaka teži oko 40 kilograma. Ispaljuje ih se više stotina ili hiljada puta, što na kraju uzima danak na unutrašnjim delovima topa.

Trenutno ukrajinske snage ispaljuju 2000 do 4000 granata dnevno, što Rusi često nadmašuju. S vremenom je taj tempo počeo da pravi probleme ukrajinskim vojnicima koji koriste haubice M777, čije granate nisu imale takav domet i preciznost. Sjedinjene Države su počele koristiti M777 u Iraku i Avganistanu početkom 2000-ih, gde su se mnogo manje koristile. Za razliku od Ukrajine, haubice M777 su se u Iraku i Avganistanu većinom koristile za ispaljivanje malog broja granata kao podršku trupama.

BONUS VIDEO: Haos na samitu G20: Rusija gubi i tradicionalne saveznike, Britanija poslala brutalnu poruku Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar