Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Jermenija, koja godinama gaji dobre odnose sa Rusijom, zatražila od francuskog predsednika Emanuela Makrona da vodi njene mirovne pregovore sa Azerbejdžanom. Molba upućena Makronu samo je jedan od nizu poteza koji ukazuju na to da ruski lider Vladimir Putin gubi jednog od najvernijih saveznika.

Molba Jermenije Makronu usledila je nakon sastanka članica Organizacije dogovora o zajedničkoj bezbednosti (ODKB) održanog u Jerevanu u Jermeniji u sredu.

Tokom protokolarne foto sesije nakon sastanka, jermenski premijer Nikol Pašinjan se udaljio od Putina, koji je stajao sa njegove leve strane.

Ovo podstiče spekulacije da Jermenija želi da se distancira od Rusije.

Jermenski premijer ljut zbog spora sa Azerbejdžanom?

Pašinjan je tada odbio da potpiše deklaraciju sastavljenu na samitu i napao sam ODKB, ugovor o međusobnoj odbrani koji su 1992. potpisale Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Jermenija. Ugovor je svoj sadašnji oblik dobio 2002. godine i sadrži član analogan onom u Severnoatlantskom paktu, koji kaže da se napad na jednu članicu ODKB-a tretira kao napad na sve.

Foto: Tanjug/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Pašinjana je naljutila činjenica da ODKB nije stao u odbranu Jermenije kada ju je u septembru napao Azerbejdžan. Te dve zemlje su već tridesetak godina u sporu i oružanom sukobu oko Nagorno-Karabaha, enklave unutar Azerbejdžana u kojoj većinu stanovništva čine etnički Jermeni. U septembarskim sukobima poginulo je skoro trista ljudi.

„Depresivno je što članstvo Jermenije u ODKB nije sprečilo agresivne akcije Azerbejdžana“, rekao je Pašinjan tokom samita u Jerevanu.

Pročitajte još:

Ipak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov osporava ove tvrdnje i tvrdi da je Rusija spremna da pomogne u pregovorima o daljim mirovnim sporazumima.

Sa druge strane, Makron kao direktni posrednik očigledno ne odgovara ni Azerbejdžanu, jer je premijer te zemlje Ilham Alijev rekao je da ne može da prihvati da Francuska igra ulogu u mirovnom procesu.

BONUS VIDEO Aleksandar Radić: Rusija nema resurse za nastavak rata u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare