Amerika, sneg, snežna oluja
Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Meteorolozi za veliku arktičku oluju koja je zahvatila SAD i Kanadu krive formiranje ciklonske bombe. Nakon što su američki meteorolozi juče upozorili na "potencijalno paralizirajuće vremenske uslove u središnjim i istočnim" delovima SAD, koji bi mogli stvoriti široke poremećaje u saobraćaju tokom perioda praznika, otkazano je na hiljade letova.

„Ovo nije kao snežni dan kad ste bili dete. Ovo je ozbiljna stvar“, poručio je američki predsednik Džo Bajden.

Zbog snažne arktičke zimske oluje upozorenja su izdata za više od 135 miliona ljudi. Područje koje će osetiti posledice zimske oluje proteže se sve do Floride i američko-meksičke granice. Nacionalna meteorološka služba (NWS) objavila je da su do kraja ove nedelje u nekim delovima zemlje moguće temperature od -45 stepeni Celzijusa, prenosi Index.hr.

Ciklonska bomba

Ciklonalna (ciklonska) bomba ili ciklon-bomba je izraz koji se koristi za oluju koja se brzo pojačava, pri čemu dolazi do naglog pada pritiska vazduha – najmanje 24 milibara u 24 sata. Osim vrlo niskih, ponegde i ekstremnih temperatura, ciklonske bombe donose snažne vetrove i oluje.

„Ove intenzivne oluje donose sa sobom obilne padavine i vrlo jake vetrove. Trenutno u SAD stiže vrlo hladan arktički vazduh, a hladno vreme uzrokuje dalje komplikacije. Nagla promena pritiska nastala je zbog interakcije sa snažnom mlaznom strujom“, rekla je za Skaj njuz meteorolog i voditeljka Kirsti Mekejb.

PROČITAJTE JOŠ:

Zašto taj naziv?

„Radi se o brzoj struji vazduha visoko u atmosferi koja upravlja površinskim sistemima niskom pritiska. Kontrast između hladnog arktičkog vazduha na severu i toplog tropskog vazduha na jugu pojačao je mlaznu struju, koja zauzvrat povećava područje niskog pritiska“, dodala je ona.

Meteorolozi su nagli pad pritiska usporedili s eksplozijom bombe, koristeći termine poput „bombogeneze“ kako bi opisali proces formiranja oluje. Izraz se prvenstveno odnosi na brzinu kojom se oluja formira, a ne na snagu samog olujnog sistema.

BONUS VIDEO: Pao prvi sneg u Hrvatskoj, zabelelo se Sljeme iznad Zagreba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar