Foto: Action Aviation via AP

Američka obalska straža dala je sumorno upozorenje da možda neće moći da spasi nestalu turističku podmornicu Titanik - čak i ako je bude u stanju da je pronađe.

Podmornica Titan nestala je u 9.45 u nedelju ujutro nakon što je lansirana u Atlantik u 8 sati ujutro. OceanGate Expeditions, kompanija koja vodi ture i odgovorna je za podmornicu, nije obavestila obalsku stražu o ovome sve do 17.40 časova.

Foto: Action Aviation via AP

Na brodu je pet ljudi, uključujući tri milijardera, a zalihe kiseonika podmornice sada su spale na manje od 40 sati, što spasilačkim ekipama daje vremena do četvrtka ujutro da pronađu podmornicu pre nego što putnicima ponestane kiseonika.

Ali čak i ako na vreme lociraju nestali brod, nema sigurnosti da se on može bezbedno izvući na površinu, upozoravaju stručnjaci.

Na konferenciji za novinare u stanici obalske straže SAD u Bostonu, koja koordinira napore traganja i spašavanja, kapetan Džejmi Frederik priznao je da spašavanje nije siguran scenario.

Na oko 3.800 metara pod vodom, postoji nekoliko plovila koja mogu zaroniti dovoljno duboko da je pronađu, ali izvući podmornicu na površinu je još jedan podvig.

Admiral koji vodi potragu za podmornicom Džon Maudžer rekao je da ako se podmornica spustila čak do Titanika, postoji samo jedan posto šanse da bude pronađena.

„Verovatno će biti jedan posto šanse da se spase ako budu pronađeni živi. Ako prežive, to će biti kao u holivudskom filmu“, rekao je on.

Promo materijali za podmornicu Titan otkrio je prostorije u kojima se trenutno nalazi pet putnika, a Ben Gogin iz NBC Njuza podelio je dijagram broda koji pokazuje da samo jedan od putnika može u potpunosti da ispruži noge u jednom trenutku.

Nema stolice ni sedišta, a putnici sede prekrštenih nogu na podu i moraju da izuju obuću pre ulaska.

Na prednjoj strani podmornice nalazi se samo jedan mali toalet, koji se „predstavlja kao najbolje sedište“, prema veb stranici Oušen Gejta. Dodaje se da kada se koristi toalet, postavljaju zavesu za privatnost „i pojačavaju muziku“.

Podsetimo, Hamiš Harding, britanski milijarder, Šahzada Davud (48), jedan od najbogatijih ljudi Pakistana i član upravnog odbora Prinčevog fonda sa sedištem u Velikoj Britaniji, i njegov sin Sulejman (19), su među onima koji su zarobljeni u podmornici „Titan“ kompanije „Oušengejt“.

***

BONUS VIDEO: Nestala podmornica u obilasku ostataka broda Titanik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar